Znanja
StoryEditor

Kako napisati životopis koji se ističe među ostalima?

18. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Koliko poslodavci proučavaju životopise? Ako ih je puno, riječ je od 6 do 15 sekundi, u svakom slučaju manje od minute.

Da biste poslodavcu zapeli za oko, ne samo da morate proći taj test od šest sekundi, već morate zaokupiti pažnju onoga tko prolazi kroz vaš životopis u roku – odmah.

Kako to postići? Donosimo tri načina za privlačenje pažnje poslodavaca:

Koristite dobar predložak

Česta greška koju ljudi u potrazi za poslom rade jest korištenje ‘kreativnih‘ predložaka. Iako nije loše biti kreativan, generalno, nije vam u interesu odmaknuti se od standardnih formata životopisa jer onda poslodavci ne znaju gdje tražiti podatke koji ih zanimaju. Važno je imati na umu da poslodavci ne reagiraju na izgled životopisa, već na kvalifikacije izlistane u njemu. Ako ne mogu pronaći informacije koje ih zanimaju, jednostavno će prijeći na neki drugi životopis.Dakle, potrudite se da vaše kvalifikacije i vještine budu jasno naznačene i istaknute. Ime i kontakt informacije stavite na vrh, sekcije označite podebljavanjem slova, podcrtavanjem ili velikim tiskanim slovima. Kvalifikacije izlistajte u formi natuknica. Sve ovisi o tome koliko je jednostavno pronaći bitne podatke.

Najbitnije informacije moraju biti jasno i glasno naznačene

Najbitnije informacije trebale bi biti što brže vrhu. Razmislite koje su odlike, vještine i kvalifikacije najpotrebnije za posao za koji se prijavljujete. Obrazovanje, prosjek ili radno iskustva slično poslu za koji se prijavljujete uvijek su dobri kandidati za vrh stranice.

Dobro promislite što ćete naglasiti

Osim što najbitnije informacije trebate pozicionirati na vrh životopisa, razmislite dobro koje ćete podatke naglasiti. Ako ste bili na pripravništvu u nekoj cijenjenoj i poznatoj tvrtki ili ste sudjelovali u nekom startupu, to su stvari koje morate istaknuti.

26. travanj 2024 16:01