Znanja
StoryEditor

Kregar: Najveću moć uvjeravanja imaju oni lobisti koji govore istinu

29. Listopad 2015.

Knjiga ’Profesionalni lobist -priručnik o interesnom zagovaranju’ autora Natka Vlahovića i Brune Jelića predstavljena je danas javnosti u Velikoj dvorani Matice hrvatske u Zagrebu, a ona bi trebala, kako tvrde autori, dati sustavan prikaz lobiranja i njegovih glavnih strukturalnih elemenata, te posao lobista i lobiranje približiti građanima , interesnim skupinama, političarima, poslovnom sektoru, nevladinim organizacijama i studentima.

– Shvatio sam koliko je ova profesija važna kada sam radio u Hrvatskoj obrtničkoj komori i shvatio koliko je tim ljudima kako bi uspjeli potreban kvalitetno odrađen proces lobiranja. Knjigu smo između ostaloga napisali kako bi demistificirali ovu profesiju – izjavio je autor Natko Vlahović, te dodao kako je posebno ponosan na šesto poglavlje gdje se govori o mogućnostima lobiranja u Republici Hrvatskoj.

– Trebalo nam je iznimno puno praktičnog i teorijskog rada kako bi mogli napraviti ovakovu knjigu o onome što u Sjedinjenim Američkim Državama nazivaju četvrtim tijelom vlasti – dodaje Bruno Jelić. I recenzenti su bili puni hvale za ovaj autorski dvojac i njihov projekt.

– Ova knjiga ima sve što je potrebno da bi se shvatila cijela priča oko lobiranja. Lobiranje traje od početka ljudske vrste, a iz prve ruka tvrdim da je političko lobiranje okrutnije od ovih u poslovnom svijetu – izjavio je Mate Granić, bivši ministar vanjskih poslova, diplomat i počasni predsjednik Hrvatskog društva lobista.

Josip Kregar smatra da najveću moć uvjeravanja imaju oni lobisti koji govore istinu, za samo lobiranje tvrdi da je to djelatnost potrebna i komplementarna demokratskim institucijama i postupcima, dok predsjednica Transparency Internationala Hrvatska Davorka Budimir upozorila kako važnost i praksa ove profesije u Hrvatskoj nije još regulirana, te dodala kako dugo očekivani zakon o lobistima mora na snagu stupiti što je ranije moguće.

26. travanj 2024 23:28