Znanja
StoryEditor

Napravite SWOT analizu samog sebe

16. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Mali krokodil na vašoj majici, tri pruge na vašoj trenirci, vaš T-shirt sa ‘C‘ na rukavu, mobitel, laptop, automobil, kafić u kojem pijete kavu, restoran u kojem večerate... vi ste brendirani, brendirani, brendirani.

Živimo u brendiranom svijetu. Brendovi koje posjedujemo pokazuju svima gdje pripadamo i kamo stremimo. Živimo u svijetu u kojem tvrtke kupuju jedna drugu, Hollywood je zainteresiran samo za blockbustere, izdavači knjiga žele tiskati samo bestsellere. Sve mora biti najbolje, najskuplje. Prosjek je neprihvatljiva kategorija.U poslovnom okruženju u kojem se krećemo, brendovima šaljemo poruku. Međutim, problem nastaje kad i naša konkurencija ima sve što i mi. Kako se izdvojiti, kako biti drugačiji? Odgovor je jednostavan: postanite vlastiti brend. Zašto ne biste postali ponosni vlasnik brenda JA ? I vama su na raspolaganju svi alati i svi komunikacijski kanali koje koriste Nike, Coca-Cola, Chanell, D&G i svaka, ali baš svaka poznata kompanija. Uz prednost da ne morate ulagati milijune eura ili dolara u promotivne kampanje.

Mislite da ne možete napraviti SWOT analizu samog sebe? Jasno da možete. Mislite da vi ne možete imati svoju vlastitu misiju i viziju? Probajte! Ili svoje temeljne vrijednosti? Njih su vam starci ugradili još dok ste bili dijete. Sve ove kategorije s kojima se svakodnevno susrećete na poslu, dio su recepta kako biste postali CEO vlastite tvrtke. I njome upravljali. Počnite o sebi razmišljati drugačije. Tu nam sad treba brend kuharica sa receptima. Ako sebe prihvatimo kao hodajuću poruku, onda su sastojci nas samih vanjski i unutarnji.A upravo njih treba uskladiti, danas je moderno reći – dovesti ih u sinergiju. Jer tu se i krije zamka. Kako uskladiti sliku koju imamo sami o sebi (ona je najčešće ili predivna ili tako grozna da ju ne želimo vidjeti, sve ovisi o tome kakav nam je dan) sa slikom koju naše okruženje ima o nama? Ne određuje vas kompanija u kojoj radite niti opis radnog mjesta na kojem provodite sate i sate. Sve to zaboravite i okrenite se sebi. Treba vam samo pet koraka da dođete do cilja: samoprihvaćanje, osobni razvoj (unutarnji i vanjski), kompetentnost, pozitivan odnos s drugim ljudima i autonomnost.

Mr.sc. Neda Janovski, komunikolog

26. travanj 2024 01:45