Znanja
StoryEditor

Poduzetnici nakon prvog neuspjelog pokušaja imaju više sreće drugi puta

21. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Promatrajući statistiku pravo je čudo da se netko uopće odluči na visoko riskantan potez pokretanja vlastitog biznisa. U Sjedinjenim Američkim Državama, gdje je ekonomija neusporedivo snažnija, a šanse za uspjeh neizmjerno veće nego u Hrvatskoj, čak jedna trećina novozapočetih poslova prestane s radom u roku dvije godine.

 Njih pola se ugasi nakon pet godina,  a tek svaki četvrti projekt i nakon 15 godina još uvijek posluje.

No, ako vam je prvi posao neslavno propao, nemojte odmah početi očajavati. Ekonomisti s uglednih sveučilišta Michigan i Stanford , proveli su istraživanje koje tvrdi da poduzetnici koji su propali u svom prvom pokušaju, u drugom pokušaju  bili puno uspješniji. Francine Lafontaine i  Kathryn Shaw u svome istraživanju promatrali su trgovce u Texasu od 1990 do 2011 godine. U tom periodu 2.4 milijuna poslova je otvoreno, a 2.2 milijuna zatvoreno. Tri četvrtine poslova bili su pokrenuti od poduzetnika-novaka.

Istraživači su došli do zaključka kako su mali poduzetnici u Texasu manje uspješni nego u ostatku Sjedinjenih Američkih Država. Svaki četvrti poduzetnik zatvorio je obrt nakon godine dana, a nakon dvije godine njih pola učinili su isto. Velika većina trgovaca, njih 71 posto, nakon prvog neuspjeha nije pokušavalo ponovo. No, onih 29 posto upornih u sljedećim pokušajima ostvarilo je uspjeh. A paradoks je da im je posao bio uspješniji što su više prije toga imali neuspjeha.

Lafontaine i Shaw tvrde da je iskustvo presudno, makar ono bilo negativno. Poduzetnici uče iz poraza jednako kao i iz uspješnih poslovnih iskustava. Također, otkrili su da oni koji mijenjaju sektor, također imaju uspjeha, ako drugi put pokušavaju. Tako je naprimjer vlasnik  neuspjelog frizerskog salona postao uspješni vlasnik dućana s odjećom. Jedina iznimka su vlasnici restorana, koji nikako ne uspijevaju u drugim branšama.

Ovo istraživanje daje potpuno drugačije rezultate od prijašnjeg istraživanja ovakove tematike. Troje istraživača za Harvard Business napisali su kako od 576 ispitanih poduzetnika u Velikoj Britaniji koji su propali prvi puta samo je mali broj uspio u sljedećim pokušajima. Oni su svoje neuspjehe pripisivali vanjskim utjecajima i drugim ljudima, te zbog toga nisu bili željeli sagledati greške kao svoje, te tako naučiti iz njih. Naravno, u obzir istraživanja treba uzeti i geografsku lokaciju, stanje u gospodarstvu kada je istraživanje učinjeno, mentalitet ljudi...

Ako vam posao nije uspio iz prvog pokušaja, nemojte gubiti svaku nadu. Istraživanje iz Texasa pokazalo je kako oni najuporniji koji su spremni učiti iz grešaka, na kraju često budu pobjednici.

02. svibanj 2024 19:27