Znanja
StoryEditor

Tehnologija, moda i celebrityji: sveto trojstvo modernog brendiranja

06. Svibanj 2016.
Piše:
sbabic1

Domaćini ovogodišnjega superglamuroznog, više modnog nego kulturnog događaja Met Gale ne samo da na sjajan način predstavljaju temu spajanja mode i tehnologije iliti ‘Manus X Machina‘, već simboliziraju duh modernog vremena. Taylor Swift, kao ovogodišnja domaćica, može se pohvaliti planetarnom popularnošću i najvećim brojem fanova na društvenim mrežama.

Multimilijunski brend Apple, kao glavni sponzor bala, nameće trendove u svijetu dizajna i tehnologije, a odnedavno se s Apple Watchem pokušava pozicionirati kao brend usko povezan s visokom modom. I na kraju, glavni organizator Vogue, kultni modni magazin, još od prošlog stoljeća uspješno nameće trendove u modnom i svijetu celebrityja. Bez toga svetog trojstva, tehnologije, celebrityja i medija, ne samo da ne bi bio uspješan Met Gala ili bilo kakav mondeni događaj nalik njemu, već nijedan brend ne bi u modernom svijetu uspio ubirati prihode a da ih na ovaj ili onaj način ne inkorporira u svoju strategiju. Met Gala, konkretno, zahvaljujući tim trima sastojcima, uspio se na globalnom planu pozicionirati kao bal nad balovima, parada svakojakih modnih, glazbenih i filmskih celebrityja.

Od kulture do slavnihInače, Met Gala, prvi put održan četrdesetih godina prošlog stoljeća, imao je za cilj okupiti američku visoku klasu koja bi potom donirala određene iznose njujorškom Metropolitan Museumu. Bal je pratila izložba kostima, a sudionici su imali prilike upoznati se s novim bogatašima i najvećom kremom društva koja je velikodušno viškove u blagajni darovala muzeju. Šezdesetih godina Diana Vreeland, urednica Voguea, učinila je događaj još glamuroznijim i bogatašima pridružila celebrityje, koji od tada do danas odbrojavaju dane do prvog ponedjeljka u svibnju kada se održava donatorska večera i prigodno prešetavanje crvenim tepihom. Kad je ozloglašena i nevjerojatno sposobna urednica američkog Voguea Anna Wintour preuzela palicu organizacije bala, Met Gala pretvorio se u gotovo tematski party časopisa Vogue. I premda je muzej pao u drugi plan (rijetki tijekom prijenosa događaja uopće spominju muzejsku postavu ili komentiraju izložbu kostima), donatorski iznosi povećali su se u dvoznamenkastim postocima, a medijska pokrivenost, zbog crvenog tepiha, raste iz godine u godinu. Ove godine, konkretno, Vogue je odabrao temu ‘Manus X Machina: Moda u doba tehnologije‘, domaćine, spomenutu Taylor Swift, glumca i glazbenika Idrisa Elbu i glavnog dizajnera u Appleu Jonathana Ivea. Inače, Ive je zaslužan za to povezivanje brenda Apple s modnim svijetom. Naime, Apple Watch odlučio je predstaviti publici tijekom pariškog tjedna mode 2014. te prvi put u povijesti toga tehnološkog brenda sklopio partnerstvo s modnim gigantom, Hermesom, i lansirao limitiranu ediciju Apple Watch Hermes. Iako izložba komentira dihotomiju mode i tehnologije, na svojevrstan način slavi ručno izrađen haute-couture nasuprot tehnološkoj proizvodnji, Appleu to nimalo ne smeta.Iskeširali su ozbiljan novac ne bi li svoj brend vezali uz kultni bal.

Papreni iznosiDa je narod zaista gladan tako luksuznih događaja, svjedoči podatak da se na američkom tržištu vodila žestoka borba koja će televizija, i to prvi put, prenositi događaje s crvenog tepiha, a i da Wintor uspijeva svake godine povisiti cijenu stola na večeri. Američka televizija E!, koja inače stoji iza jako popularnih reality šouova poput ‘Keeping Up With The Kardashians‘ ili ‘Rich Kids from LA‘, uspjela je dobiti pravo na prijenos crvenog tepiha, a osim Voguea, ekskluzivno pravo da prate događaj dobili su New York Times i njujorški magazin The Cut.Također, unatoč činjenici da je event posvećen tehnologiji, organizatori su zabranili gostima da objavljuju selfieje (koji su tako seljački, kazala je Wintour) ili na društvenim mrežama uživo izvještavaju svoje fanove o događajima tijekom večere. Što se tiče gostiju, Wintour je osobno sastavila listu poželjnih lica na eventu, koja za stolac moraju platiti najmanje 30 tisuća dolara. Cijena određenih stolova, ovisno o poziciji, popela se i na nevjerojatnih 275 tisuća dolara! Prošle je godine šest stotina pozvanih gostiju u jednu večer skupilo 12,5 milijuna dolara, a procjenjuje se da će ove godine taj iznos biti i veći. Predstavnici brendova, posebno oni modni, morali su dobiti pismeno dopuštenje od urednice Voguea, koja nije samo amenovala njihov dolazak već i odobravala njihove gošće. Naravno, to su trebala biti imena cijenjena u svijetu filmske, televizijske ili glazbene umjetnosti.

Logično partnerstvoKako navodi Ranked, Apple i Vogue kao partnere ovogodišnjeg bala ne spaja samo snaga već i nedostaci. Naime, oba su giganta polako počela pokazivati znakove slabosti na modernom tržištu. Premda se brend Vogue ne može usporediti ni sa jednim drugim tiskanim medijem u svijetu mode i ljepote, i on se teško prilagođava zahtjevima mlađe publike, sklonije digitalnim medijima. Vogue nastoji, baš kao što i kaže tema Met Gale, spojiti modu i tehnologiju, ali tako da ne utječe na njihove temeljne vrijednosti, slavljenje autentičnog haute-couturea koji balansira na granici mode i umjetnosti. Možda je upravo s tim na pameti Wintour angažirala mladu Taylor Swift kao zaštitno lice bala, u nadi da će se preko nje mlađa publika, posebno njezina milijunska četa fanova, upoznati s visokom modom. Apple je, s druge strane, počeo svoje prve nedostatke pokazivati nakon smrti vizionara Stevea Jobsa. Publika revno prati svaki potez novog menadžmenta, koji se teško može mjeriti s Jobsom. Osim što, paradoksalno, mora konkurirati preminulom vlasniku mora se boriti i s novom konkurencijom, tehnološkim inovatorima koji se bave virtualnom stvarnosti, električnim automobilima i nosivom tehnologijom.

27. travanj 2024 01:13