Aktualno
StoryEditor

FOTO: Predstavljen Otvoreni proračun, aplikacija koja promiče transparentnost

24. Travanj 2017.
Piše:
Ivana Tarnaj

U ponedjeljak je u Zagrebu predstavljena aplikacija Otvoreni proračun čiji je cilj omogućiti građanima uvid u potrošnju proračunskih sredstava na regionalnoj razini i doprinijeti transparentnosti djelovanja svih 20 županija. Aplikacija je nastala na inicijativu Hrvatske zajednice županija koja je angažirala tvrtku Coin za izradu aplikacije.

Aplikacija "Otvoreni proračun" na vrlo jednostavan i transparentan način omogućuje pregled svih stavki Županijskog budžeta, načina na koji se akumuliraju i troše sredstva, u koje projekte se novac ulaže, ali i pokazuje rezultate raspodjele novca u konkretnim primjerima. Od toga koliko košta financiranje rada županijske bolnice, do toga koliko je sredstava županija odvojila za sufinanciranje rada i života liječnika, deficitarne struke, s ciljem da ih zadrži u toj istoj bolnici. Primjera ima koliko i proračunskih stavki. Otvoreni proračun aplikacija je koja u realnom vremenu pokazuje sve stavke jednog proračuna.

>>> Županije predstavile projekt ‘Otvoreni proračun’ za vraćanje povjerenja građana

- Tako pomoću ove aplikacije možete saznati kako je jedna županija izdvojila 50 tisuća kuna za financiranje kredita za liječnike. Ta stavka u proračunu može djelovati neobično, ali kada pogledate da je zbog toga što je liječnicima odobreno financiranje kredita za stan ili automobil u visini od  tisuću kuna mjesečno, županija zadržala pet liječnika specijalista, onda je jasno kako je to bila dobra mjera, rekao je matematičar Toni Milun, kojemu je na konferenciji "Otvoreno o Otvorenom proračunu" zadatak bio matematičkom točnošću pokazati koje su prednosti ove aplikacije.

Transparentnost je imperativ

Pojedinačno, izrada ove aplikacije, županije je koštala oko 10 tisuća kuna, a ukupan trošak njezine izrade, koja je trajala preko godinu dana, snosi Hrvatska zajednica županija.

- Otvoreni proračun najtransparentniji je način prezentiranja proračuna županija i Grada Zagreba. Prema istraživanjima Instituta za javne financije, županije su najtransparentnije razine vlasti u Hrvatskoj, a "Otvoreni proračun" samo je dio šire strategije kojom nastojimo potpuno otvoriti županije građanima, rekao je presjednik Hrvatske zajednice županija, Goran Pauk.

>>> Goran Pauk: Decentralizacijom bi se poboljšala kvaliteta života, ali i omogućio brži gospodarski rast

Otvoreni proračun oslanja se na Coinovu DataSimplified platformu za podatkovnu integraciju, vizualizaciju i analitiku. Osim toga, riječ je o "cloud" rješenju, što znači kako svatko tko je želi koristiti može se na nju pretplatiti i uz naknadu imati uvid u točan izračun svih prihoda i rashoda županije ili Grada Zagreba. Transparentnost je u tom slučaju potpuna, a to je nešto što, kada su u pitanju političke strukture lokalnih razina, imperativ, žele li političari vratiti povjerenje svojih birača, čulo se na konferenciji.

- Što više javno dostupnih informacija u realnom vremenu, to bolje. Poznato je, naime, da što je razina upravljanja niža to je korupcija veća. Društva u kojima su ovakvi podaci dostupni u realnom vremenu, imaju manji rizik od korupcije, pozdravila je projekt predsjednica Transparency International Hrvatska, Davorka Budimir.

Europska komisija sa zanimanjem prati projekt

S interesom, razvoj ovog projekta prate i predstavnici Europske komisije u Zagrebu. Sličnih projekata u Europskoj uniji, iznenađujuće, nema, ali jedna zemlja prednjači u nastojanjima da financije jedinica lokalne uprave budu transparentna i građanima dostupna na uvid.

- OECD i Europska komisija upravo rade na nizu smjernica za što veću transparentnost proračuna, lokalnih, regionalnih i nacionalnih. Pri tomu, važno nam je pet vrijednosti, odgovornost, integritet, uključivost, povjerenje i kvaliteta. Europska komisija prati najbolje prakse, a Španjolska je jedna od zemalja koje su transparentnost proračuna regulirale čak i zakonom. To su relativno nove mjere, pa ih, baš kao i ovaj primjer iz Hrvatske, sa zanimanjem pratimo, rekla je ekonomska savjetnica Predstavništva Europske komisije u Hrvatskoj Manica Hauptman.

>>> Ukrajina usvaja blockchain za praćenje svake transakcije u javnoj administraciji

Dodala je i kako je "Otvoreni proračun" dobrodošao izvor informacija i Predstavništvu Europske komisije, jer će to olakšati posao analitičkom timu. Pojasnila je kako je Komisiji iznimno važno znati koliko je investirano na regionalnoj razini, podaci koji se potom izražavaju u Regionalnom indeksu konkurentnosti, posljednji koji je Komisija objavila u veljači ove godine.

Kako je riječ o radu u progresu, povjerenica za informiranje Anamarija Musa, istaknula je kako bi nastavak ove, kako ju je Goran Pauk nazvao, strateške priče o otvaranju županija, mogao biti i otvarnje registra imovine na lokalnim razinama.

- Bez jasne, brze i lako čitljive informacije, građani ne mogu kontrolirati kako se troše novci. Mogućnost da usporedite podatke, pokazuje političku volju da se neke stvari promjene, zaključuje Musa.

28. travanj 2024 00:09