Poslovna scena
StoryEditor

FOTO: Agrokor otvorio svoje prvo bioplinsko postrojenje

22. Kolovoz 2012.
Piše:
lider.media

Agrokor je u Gradecu otvorio prvo bioplinsko postrojenje. Investicija je vrijedna 55 milijuna kuna, a nastala je u suradnji Agrokora i slovenske tvrtke GH Holding.

Bioplinsko postrojenje Gradec predstavlja Agrokorov ulazak na tržište električnom energije. Direktor Agrokor Energije Herman Seidl rekao je kako je izgradnja postrojenja trajala 11 mjeseci, godišnje će trošiti 70.000 tona sirovine. Također, godišnje će raditi 8000 radnih sati, proizvesti 8000 megavatsati (MWh) električne energije, koja će se isporučivati u nacionalnu elektroenergetsku mrežu, i 9000 MWh toplinske energije, koja će se koristiti za farme Gradec 1 i Gradec 2.

- Ovo je čarobni štapić gdje ekološki problem postaje ekološko rješenje. Izgradnja ovog kompleksa trajala je 11 mjeseci, a mi s ovim projektom pojavljujemo na tržištu električne energije. Ovaj ćemo proizvod ponuditi svima po relativno povoljnim cijenama - rekao je Seidel.

Farme Gradec 1 i Gradec 2 su u blizini bioplinskog postrojenja u što je Agrokor, po riječima njegovog izvršnog potpredsjednika Mislava Galića, ukupno uložio 170 milijuna kuna. Koncern Agrokor će u sljedećim tjednima završiti još nekoliko velikih investicija.- Ovo je veliki dan za Agrokor jer se okrećemo ulaganjim u obnovljive izvore. Ovo je tek početak naših investicija u ovo područuje. U skorijoj budućnosti investirat ćemo u još 4 do 5 bioplinskih postrojenja koja će imati 2 do 5 puta veću snagu nego danas otvoreno postrojenje - istaknuo je Galić. Dodao je i kako će Agrokor za 15 do 20 dana u PIK Vrbovcu otvoriti novu, robotiziranu tvornicu za trajne salame u što će uložiti 10 milijuna eura, a za 2 do 3 tjedna u luci u Vukovaru otvoriti novi utovarno-istovarni silos. Otvaranju je prisustvovala i zamjenica ministra gospodarstva Tamara Obradović Mazal koja je podržala projekt ulaganja u obnovljive izvore energije.

Prilikom predstavljanja tvornice nisu se mogla izbjeći pitanja suše i mogućeg rasta cijena hrane.- Što se tiče cijene poljoprivrednih proizvoda oni će sigurno rasti, ali to ne znači nužno da će i cijena hrane porasti - rekao je Damir Kuštrak član Uprave Agrokor.

28. travanj 2024 11:58