Poslovna scena
StoryEditor

Puljanka otvara prvu od 12 trgovina s novim konceptom

23. Kolovoz 2015.

Trgovačka tvrtka Puljanka d.d, otkad je u svibnju izašla iz predstečajne nagodbe i nedavno odblokirala račun, pokušava s novim vlasnikom, tvrtkom CCS na čelu s Predragom Đorđevićem (predsjednikom NO tvrtke), stati na stabilne noge.

Otkad je CCS lani preuzeo 51 posto tvrtke, poslovanje se normaliziralo, operativni gubitak smanjen je za 77 posto, zaustavljen je pad prometa i porasli su prihodi.

– Kad smo kupili Puljanku, inzistirao sam na tome da se raskinu sve neprirodne veze s ostalim tvrtkama unutar grupacije koje su se bavile nekretninskim i medijskim biznisom, uključujući i Novi list. Puljanka je u prošlosti bila hipotekarni jamac za kupnju dionica Novog lista kreditom u Zagrebačkoj banci od 177 milijuna kuna, i to nam je sada najveće opterećenje. Pokušavamo sa Zabom kao najvećom vjerovnicom pronaći rješenje za podmirenje duga. Otplatu 50 posto tekućih dugova na pet godina dogovorili smo s državom i ostalim vjerovnicima – kaže Đorđević, dodajući da tvrtka radnicima nije ništa ostala dužna. Međutim, Puljanka ipak ima problema s njima.

– Tijekom sezone imamo četiri puta više posla nego inače i svim radnicima koji inače sjede u uredima, na čelu sa mnom, naložio sam da slažu police. Odjednom ih je 52 otišlo na bolovanje, tako da trenutačno od 58 trgovina radi njih 39 jer je radnicima iz administracije sramota raditi u trgovinama. Već dva mjeseca imamo otvoren natječaj za prodavače na nacionalnoj razini, no nitko ne želi raditi – žali se Đorđević, ali tvrdi da je unatoč tome sezona dobra. Ovaj tjedan otvara se prva trgovina sa sasvim novim konceptom, u koju je uloženo tri milijuna kuna.

– U trgovinama neće biti pokretnih vrpci na blagajnama, već ćete blagajnici doći s košaricom, ona će vam izvaditi stvari, spakirati ih u vrećicu i naplatiti. Vratit ćemo Puljanki središnje skladište voća i povrća u kojem će mali lokalni dobavljači moći izvagati robu i moći se naplatiti. Bit ćemo prva trgovina koja će imati maslinovo ulje u rinfuzi od nekoliko proizvođača – objašnjava Đorđević novi koncept obiteljske trgovine iz susjedstva. Prema istom konceptu u idućem razdoblju planira urediti njih 12, a trenutačno pregovara i s čelnicima lokalnih zajednica o potencijalnom širenju biznisa na prsten oko Pule.

02. svibanj 2024 10:50