Aktualno
StoryEditor

Saucha podržao Marića: Nisam trgovao, glasao sam po savjesti

04. Svibanj 2017.

Jedno od povijesnih glasovanju u Hrvatskom saboru upravo je završilo, od 150 zastupnika koliko je glasovalo 75 ih se izjasnilo protiv, a 75 za opoziv ministra Zdravka Marića. Suzdržanih nije bilo, ali zastupnik Glasnović napustio je sabornicu prije glasovanja te se nije izjasnio.

Presudan glas vjerojatno je onaj Tomislava Sauche koji je glasao protiv izglasavanja nepovjerenja ministru financija Zdravku Mariću. Optuživan u medijima kako je od HDZ-a dobio nemoralnu ponudu, Saucha je nakon glasovanja dao kratku izjavu.

>>> Marić za dlaku preživio opoziv, presudani glas ‘desperada‘ Sauche

- Odbijam bilo kakve insinuacije da mi je bilo tko išta dao. Ne očekujem ništa, nadam se normalnoj parlamentarnoj većini. Ne vjerujem da će parlametnarna većina ovisiti o meni. 

Osvrnuo se i na prozivke da će glasati iz inata.

- Ja nisam član SDP-a već dva mjeseca. Nije inat, ja sam svjestan da će biti puno kolega s kojima više neću nikada moći razgovarati, ali to je bila moja odluka i ja sam saborski zastupnik i radije bih da me se po ovome pamti nego po odvođenju u Remetinac. Moja je karijera završila kada je pokrenut kazneni postupak, nakon toga se nadam nekom normalnom životu. U politici sam od 19. godine, nemam više ambicija. Glasovao sam po svojoj savjesti. Nisam trgovao, u ovom trenutku pred turističku sezonu i sa situacijom kakva je u Agrokoru, Hrvatskoj ne trebaju parlamentarni izbori koji koštaju 120 milijuna kuna. 

>>> UŽIVO: Presudna sjednica Sabora za budućnost Zdravka Marića, Bože Petrova, a možda i Vlade

Svoju odluku o tome kako će danas glasati, donio je jučer gledajući saborsku raspravu.

- Snosim odgovornost za ovu odluku. Jučer sam pratio raspravu i odlučio. Ono što sam jučer čuo mislim da čovjek (Z. Marić) nije kriv. Stvara se jedna atmosfera linča, a meni se to ne sviđa. Nitko na mene nije vršio pritisak, nisam razgovarao sa premijerom Plenkovićem, nitko mi nije ništa nudio. Odbacujem s inidgnacijom da mi je nuđena "pomoć". Jedini koji meni mogu pomoći je moj odvjetnički tim. Ovo mi je jedna od najtežih odluka u životu, ali iza nje stojim, zaključio je Saucha.

Predsjednik Sabora odredio je stanku od sat vremena nakon koje će se o ovoj odluci detaljnije oglasiti.

26. travanj 2024 13:58