Biznis i politika
StoryEditor

Janaf: Netočne tvrdnje mađarskog ministra Szijjarta

04. Srpanj 2023.
Péter Szijjártó, ministar vanjskih poslova Mađarskefoto Ratko Mavar

Jadranski naftovod (Janaf)  je objavio da su netočne tvrdnje mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta koje upućuju na neravnopravan položaj MOL-a kao dugogodišnjeg korisnika Janafovih usluga te da se odlučno suprotstavlja svim tvrdnjama koje upućuju na mogući neravnopravan položaj bilo kojeg korisnika svojih usluga. 

U svom priopćenju Janaf navodi da za ovu godinu s MOL Grupom ima sklopljen ugovor o transportu 2,9 milijuna tona nafte sustavom Janafa po načelu ‘puno za prazno‘ i ugovor o skladištenju 79.385 prostornih metara nafte na Terminal Omišalj te 70.000 prostornih metara nafte na Terminalu Sisak po načelu ‘puno za prazno‘.

Potpisivanjem tih ugovora, o čemu je javnost obaviještena u svibnju 2023. godine, Janaf jamči neometanu opskrbu rafinerija i tržišta u Mađarskoj i Slovačkoj. Također, kako ističu iz te kompanije, kontinuirano ulažući u naftovodno-skladišni sustav i kapacitete, garantiraju transport u iznosu 14,3 milijuna tona na dionici Omišalj–Gola, do mađarske granice, čime može u potpunosti osigurati potrebe za naftom Mađarske i Slovačke.

Iz Janafa ističu da sve partnere tretiraju jednako te se cijena transporta definira u pregovaračkom postupku prema utvrđenoj metodologiji koja nije vezana za pravne osobe, nego za duljine i iskorištenost kapaciteta dionica naftovoda. Metodologija za utvrđivanje cijena transporta dio je Pravilnika o utvrđivanju cijena transporta nafte naftovodnim sustavom kompanije.

- Stoga su netočne jučerašnje tvrdnje mađarskog ministra vanjskih poslova Petera Szijjarta, nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovskym, koje upućuju na neravnopravan položaj MOL-a kao dugogodišnjeg korisnika Janafovih usluga i partnera. Naime, cijena transporta za MOL Grupu utvrđena je prema duljini i iskoristivosti kapaciteta dionice Omišalj-Gola sukladno predmetnoj metodologiji jer prema preuzetim ugovornim obvezama MOL Grupa transportira puno manje od kapaciteta navedene dionice - navode iz te kompanije.

Također, odlučno se suprotstavljaju svim tvrdnjama koje upućuju na možebitni neravnopravan položaj bilo kojeg korisnika usluga te nastavljaju održavati i razvijati partnerske odnose s poslovnim partnerima uvažavajući interese svih uključenih strana, zaključuje se u priopćenju.

Szijjarto se požalio na više naknade pa tražio od EU-a izuzeće od sankcija Molu i Slovnaftu

Mađarski ministar vanjskih poslova izjavio je u ponedjeljak nakon sastanka sa slovačkim kolegom Miroslavom Wlachovskym da previsoke hrvatske tranzitne naknade za energente otežavaju diversifikaciju nabave i opskrbu energijom Mađarske i Slovačke.

Hrvatska je podigla tranzitne naknade koje su sada četiri puta više od tržišne cijene, izjavio je Szijjarto. 

- Mislimo da nije časno ostvarivati veliku dobit u vrijeme rata, pogotovo ako mjere dovode u opasnost energetsku sigurnost drugih zemalja - izjavio je Szijjarto te dodao da stoga traže od EU-a da za godinu dana produlji izuzeće od sankcija koje MOL-u i Slovnaftu, članici grupe, omogućuju izvoz proizvoda dobivenih preradom ruske nafte u Češku.

27. travanj 2024 10:17