Biznis i politika
StoryEditor

Švicarski regulator: Bankrot Credit Suissea uništio bi švicarsko gospodarstvo, spajanje je bila najbolja opcija

05. Travanj 2023.

Dopuštanje bankrota posrnulog Credit Suissea uništilo bi švicarsko gospodarstvo i financijski sustav te bi vjerojatno rezultiralo gomilanjem depozita u drugim bankama, poručili su iz FINMA-e, švicarskog tijela za nadzor financijskog tržišta.

FINMA i Švicarska središnja banka posredovali su u UBS-ovu preuzimanju Credit Suissea vrijednom tri milijarde švicarskih franaka dogovorenom sredinom prošlog mjeseca, a izvršni direktor regulatora Urban Angehrn, rekao je u izjavi da je stečajni plan ‘odbačen zbog visokih materijalnih i nematerijalnih troškova‘.

– Matična bi banka Credit Suisse AG, s ukupnom imovinom od preko 350 milijardi franaka i tekućim poslovanjem, propala, a nije teško zamisliti katastrofalan učinak koji bi bankrot banke tako velike kao što je Credit Suisse imao na švicarski financijski centar i sektor privatnog bankarstva – objasnio je Angehrn.

Kako je rekao, šteta bi za švicarsko gospodarstvo, financijsko središte i ugled države bila ogromna, s nemjerljivim učincima na porezne prihode i radna mjesta. Regulator je zaključio da bi plan spajanja u konačnici bio najbolja opcija i za stabilizaciju banke Credit Suisse i za sprječavanje prelijevanja krize u međunarodni bankarski sektor, a iako su druge opcije za sanaciju nastale situacije bile razmatrane, one bi, tvrdi, narušile raspoloženje ulagača.

– Trenutno krhko stanje financijskih tržišta nastalo zbog monetarnog stezanja u 2022.  zajedno s neizvjesnim gospodarskim izgledima, krizama u određenim američkim bankama i cijela geopolitička pozadina također su bili relevantni čimbenici u donošenju odluke. Postojala je velika vjerojatnost da bi sanacija globalno važne banke ugrozila globalnu financijsku stabilnost – izjavio je Angehrn.

Problemi u Credit Suisseu uzburkali su se nakon kolapsa banaka u SAD-u što je potaklo zabrinutost u bankarskom sektoru, a dodatno je ulje na vatru dodalo agresivno povećanje kamatnih stopa koje se, unatoč svim problemima, nastavilo i u ožujku. 

‘Prevelik da bi propao‘

Prošlog su mjeseca sve oči bile uprte u FINMA-ino upravljanje Credit Suisseom i spajanje s UBS-om što je prisililo regulatora na dosad neviđene razine javnog izvještavanja. Ipak, švicarski je savezni tužitelj otvorio istragu o preuzimanju, istražujući potencijalna kršenja kaznenog zakona od strane vladinih dužnosnika, regulatora i rukovoditelja dviju banaka, prenosi Reuters.

FINMA je rekla da se upravljanje krizom Credit Suisse oslanja na standard ‘prevelik da bi propao‘ razvijen nakon financijske krize 2008., pri čemu je Švicarska postala ‘prva zemlja koja se morala suočiti s praktičnom primjenom ovog standarda‘.

Kako su i sami rekli, tog famoznog 19. ožujka ove godine, banka se našla u potpuno novoj situaciji gdje su vlasti odlučile djelovati kako ne bi morale riskirati financijsku krizu. Iako je UBS-ovo preuzimanje zauzdalo poteškoće poznate banke, ujedno je povećalo nesigurnosti o novonastaloj grupaciji, no regulator te nesigurnosti želi otkloniti.

Zato je Angehrn UBS opisao kao ‘snažno kapitaliziranu i dobro organiziranu banku‘ čiji su strateški planovi ‘dobro utemeljeni‘ i koja će se nakon završetka preuzimanja dobro suočiti sa sve većim regulatornim zahtjevima.

– U švicarskom režimu ‘prevelik da bi propao’, kapitalni zahtjevi banaka postupno rastu s veličinom banke. Drugim riječima, dvostruko veća banka mora imati više nego dvostruko veći kapital. Nakon odgovarajućeg prijelaznog razdoblja, ovi viši kapitalni zahtjevi primjenjivat će se na novi UBS. FINMA će pratiti i provoditi te kapitalne zahtjeve – objasnio je Angehrn.

Zanimljivo je da ovakve izjave FINMA-e dolaze na dan godišnje skupštine UBS-a na kojoj se ulagači obraćaju banci za smjernice o sljedećim koracima nakon preuzimanja.  Credit Suisse je u utorak održao svoju glavnu skupštinu, pri čemu je Axel Lehmann, koji je kasnije na sjednici ponovno izabran za predsjednika banke, rekao dioničarima da mu je ‘istinski žao‘ zbog kolapsa banke.

28. travanj 2024 00:59