Preporučeno
StoryEditor

Goran Marić: Ova Vlada će dokazati da država i privatnici mogu zajedno upravljati

25. Studeni 2016.

U sklopu međunarodnog dvodnevnog sajma investicijskih projekata REXPO, u prostorima HYPO event centra u Zagrebu, održana je panel rasprava radnog naziva ‘‘Koliko su stvarni investicijski potencijali državne imovine‘‘. Na panelu su sudjelovali ministar državne imovine Goran Marić,  Denis Čupić direktor tvrtke F.O./Development te predsjednik udruge developera pri HUP-u, arhitekt Alan Pleština, poduzetnik i ulagač Nenad Bakić, Đuro Njavro sa ZŠEM-a, te Alen Čičak bivši zamjenik predstojnika DUUDI.

- Privatizacija nam ne smije služiti za krpanje proračuna - izjavio je tijekom panel rasprave ministar Marić. - Država radi vrlo dobar posao u nekim tvrtkama. One tvrtke koje su od strateške važnosti za državu moraju ostati u njenim rukama. Ona poduzeća ili dijelovi pojedinih gdje država nema što tražiti, njih obavezno treba privatizirati. No, treba biti strpljiv i čekati pravi trenutak, bolju cijenu na tržištu - dodao je.

Drugačiji pristup

- Država i privatnici mogu zajedno upravljati i to će ova vlada dokazati, bilo da se radi o Podravci ili nekoj drugoj tvrtki. Naš pristup će odsada biti drugačiji. Naša zadaća biti će oživljavanje onih trgovačkih društava,  koja su potpuno potonula i gdje je proces poslovanja ugrožen, kao što je slučaj s Petrokemijom. Gospodarenje imovinom, kaže, znatno je kompleksniji pojam, jer obuhvaća i politiku upravljanja na način da se utječe na osnaživanje tržišta kapitala, nekretnina, iznajmljivanja i koncesija - zaključio je Marić.

Veliki zagovornik privatnog vlasništva Nenad Bakić smatra da ljudi postavljeni na funkcije od strane države u pravilu ne zastupaju interese tvrtke, već su tu samo kao namjesnici svojih političkih opcija. Bakić vjeruje da će tvrtkom uvijek bolje vladati ona osoba koja je u tvrtku uložila vlastiti kapital, te da je i većina radništva na strani privatnika, kao što pokazuje slučaj ‘Đure Đakovića‘.

30. travanj 2024 10:19