Tvrtke i tržišta
StoryEditor

Twitter izgubio gotovo polovicu prihoda od oglašavanja otkako ga je preuzeo Elon Musk

17. Srpanj 2023.
Elon Musk, Twitter foto Shutterstock

Twitter je izgubio gotovo polovicu prihoda od oglašavanja otkako ga je prošlog listopada kupio Elon Musk za 44 milijarde dolara. Musk je rekao da kompanija nije zabilježila rast prodaje koji se očekivao u lipnju, ali je dodao da je srpanj ‘malo više obećavajući‘.

Podsjećamo, kontroverzni je poduzetnik otpustio otprilike polovicu od 7500 zaposlenika Twittera kada je preuzeo 2022. u nastojanju da smanji troškove. Konkurentska aplikacija Threads prema nekim procjenama trenutno broji 150 milijuna korisnika, objavio je BBC. 

Povezanost Threadsa s Instagramom automatski daje platformi koju je dizajnirala Meta pristup do potencijalnih dvije milijarde korisnika. U međuvremenu, Twitter se bori pod velikim dugom. Novčani tok i dalje je negativan, rekao je Musk tijekom vikenda, iako milijarder nije stavio 50 postotni pad prihoda od oglašavanja u vremenski okvir.

- Moramo postići pozitivan novčani tok prije nego što imamo luksuz bilo čega drugog - rekao je Musk na Twitteru. 

Lucy Coutts, direktorica ulaganja u JM Finnu, rekla je za BBC da misli da će Musk uspjeti preokrenuti Twitter, ‘ali to će samo kratko potrajati‘.

- Nažalost (Musk) mora platiti 13 milijardi dolara duga do kraja srpnja pa bismo mogli vidjeti veći pritisak na dionice Tesle ako bude morao prodati veći dio svog udjela u toj tvrtki - dodala je Coutts. 

Musk je također izvršni direktor i većinski dioničar proizvođača električnih automobila Tesla, koji će u srijedu objaviti svoje najnovije tromjesečne financijske rezultate. Nakon što je otpustio tisuće zaposlenika, Musk je rekao da je Twitter na putu da ostvari prihod od tri milijarde dolara 2023., što je pad u odnosu na 5,1 milijardu dolara 2021. godine.

Takav razvoj događaja najnoviji je znak da agresivne mjere rezanja troškova nisu bile dovoljne da potaknu povratak oglašivača koji su pobjegli nakon promjena pravila moderiranja sadržaja.Međutim, Meghana Dhar, bivša voditeljica partnerstva u Snapu i Meti, koja je vlasnik novog Twitterovog konkurenta Threads, rekla je da se tvrtka našla u problemima i prije nego što ju je Musk preuzeo. 

Linda Yaccarino, prethodno voditeljica oglašavanja u NBCUniversalu, preuzela je vodstvo kao izvršna direktorica Twittera u lipnju, što je potez koji sugerira da je prodaja oglašavanja još uvijek prioritet za tvrtku. Yaccarino je rekla da se Twitter planira usredotočiti na video, kreatorska i trgovinska partnerstva. 

02. svibanj 2024 15:38