Korona i biznis
26. srpanj 2018.

AD Plastik kupio Tisza Automotive iz Mađarske

AD Plastik Grupa danas je postala stopostotni vlasnik mađarske kompanije Tisza Automotive d.o.o., čime ostvaruje ključne ciljeve poslovne strategije i srednjoročnog plana razvoja. Ova akvizicija osigurat će daljnji rast AD Plastik Grupe te proširenje portfelja kupaca.

Tisza Automotive proizvođač je plastičnih komponenti s više od 15 godina iskustva u automobilskoj industriji. Vodeći je dobavljač Suzukijeve tvornice u Mađarskoj, a osim Suzukija najvažniji su kupci Bentley i Volkswagen čiji su dobavljač prve razine.

>>>‘Sigurnost i optimizam’: Dvoznamenkasti rast prihoda i dobiti za AD Plastik

Ključne tehnologije tvornice u Mađarskoj su injekcijsko prešanje i puhanje koje su kompatibilne s postojećim tehnologijama AD Plastik Grupe. Ima više od 400 zaposlenih, a proizvodni pogoni, skladišta i uredi protežu se na 22.400 metara kvadratnih.

Akvizicije - dio strategije

Tisza Automotive, kao dobavljač druge razine, proizvodi i za druge proizvođače automobila pa su na listi njihovih kupaca Rehau, APCB, Reydel, Hanon Systems, Vernicolor, Mitsuba, Heycoustics i drugi.

>>>AD Plastik ostvario najveće prihode u posljednjih deset godina

„Potencijalne akvizicije razmatrali smo i najavljivali duže vrijeme i to je dio naše poslovne strategije. Srednja i istočna Europa jedna su od najbrže rastućih tržišta u autoindustriji pa je Tisza Automotiv bio logičan izbor. Nalaze se na jako dobrom zemljopisnom položaju u odnosu na proizvođače automobila u tom dijelu Europe, imaju iskustvo u autoindustriji i dobar portfelj kupaca te koriste i razvijaju iste tehnologije kao mi. Nakon dubinske analize kompanije, prepoznali smo njihov daljnji potencijal razvoja i rasta te pozitivne učinke preuzimanja. Ovom akvizicijom širimo portfelj svojih kupaca i stvaramo dobre preduvjete za ostvarenje planiranog rasta Grupe“, izjavio je Marinko Došen, predsjednik Uprave AD Plastik Grupe.

>>>Marinko Došen: Planiramo niz aktivnosti u robotizaciji i tehnološkom unapređenju procesa

Tisza Automotive u 2017. godini ostvarila je poslovne prihode veće od 20 milijuna eura, a u sljedećih pet godina planiran je njihov rast.

O AD Plastik Grupi

AD Plastik Grupa jedan je od vodećih proizvođača plastičnih dijelova za automobile u Istočnoj Europi, s godišnjom proizvodnjom od preko milijun dijelova za 80 različitih modela automobila. Osnovna djelatnost kompanije je proizvodnja dijelova iz plastičnih masa za interijere i eksterijere automobila. Proizvodni pogoni u Hrvatskoj nalaze se u Zagrebu i Solinu, gdje je i sjedište kompanije, a Grupa ima proizvodne lokacije u Rusiji, Srbiji i Rumunjskoj. Tehnologije koje AD Plastik Grupa koristi u proizvodnji svojih proizvoda su: injekcijsko prešanje, puhanje, bojenje, ekstruzija, termoformiranje i netkani tekstil. Najveći kupci s kojima AD Plastik Grupa razvija uspješnu poslovnu suradnju su: Renault, Nissan, Daimler, PSA, Ford, Opel, VW, Dacia, VAZ, Daewoo, Fiat, Mitsubishi...