30. studeni 2017.

Beus Richembergh: Primio sam stotine ogavnih i primitivnih uvreda

GLAS-ov zastupnik Goran Beus Richembergh izjavio je u četvrtak da je primio stotine ogavnih i primitivnih uvreda te prijetnje smrću nakon što je jučer na facebooku za čin generala Slobodana Praljka napisao da je samoubojstvo izvršio pravomoćno osuđeni ratni zločinac te da vrh HDZ-a minutom šutnje za Praljka u parlamentu pokušava instrumentalizirati Hrvatski sabor.

"Primio sam stotine ogavnih i primitivnih uvreda. One idu s rizicima obavljanja javne dužnosti i koliko god to bilo teško prihvatiti jer su odraz loše političke kulture spadaju u slobodu izražavanja, slobodu govora. Međutim, otvorene prijetnje smrću proslijedio sam policiji na daljnje postupanje. Oni će valjda utvrditi jesu li ozbiljne ili ne", napisao je

Beus u četvrtak u novoj objavi na facebooku.

Zahvalio je svima koji su "ostali hladne glave, ma koliko imali vrelo srce, kojima se zdrav razum suprotstavio pokušajima manipulacije njihovim emocijama i koji su podržali čvrst i dosljedan stav GLASa da se očuvaju temeljna načela pravne države i vladavine prava kako bi u prvome planu uvijek bili interesi žrtava a ne onih koji su sudjelovali ili bili odgovorni za ratne zločine".

>>>U Saboru šok i nevjerica, Slobodan Praljak umro u Haagu

U izjavi novinarima u Saboru kazao je da je dobio konkretne prijetnje koje su usmjerene na njega i članove njegove obitelji, kao što su fotografije revolvera, te poruke u kojima stoji kojim kalibrom metka će mu presuditi.

"Ja se naravno ne bojim jer oni koji tako prijete i na takav način istupaju uglavnom su zekani, ali nije na meni da se junačim i o tome sam obavijestio policiju. To trebaju napraviti javni dužnosnici. Uvijek jer je to kazneno djelo i mi smo dužni takve stvari prijavljivati", kazao je zastupnik GLAS-a.

>>>Plenković: Presuda nepravedna, pokušat ćemo je osporiti

Izvijestio je da je policiji proslijeđeno sve što ima obilježje otvorene prijetnje, a na njima je da ustanove koliko su one ozbiljne.

"Nažalost naviknete ko magare na batine na čitav niz najogavnijih i najprimitivnijih uvreda. To vam dođe u rok službe. Kad se bavite javnim poslom morate biti svjesni da se ne sviđa svima ono što govorite i za što se zalažete. Netko će vam protivljenje izreći na fin, kulturan pa možda i konstruktivan način, a netko će to napraviti u maniri najprimitivnijeg čovjeka", kazao je Beus Richembergh.

>>>Predsjednica: Hrvatska nije bila agresor, Haški sud nije ‘osigurao pravdu’

Na pitanje hoće li zbog prijetnji tražiti policijsku zaštitu, uzvratio je da nema potrebe. "Mene štiti zdravi razum", poručio je.

Beus Richembergh kao ni članovi njegove stranke nisu jutros bili u sabornici za vrijeme dok je Jandroković čitao izjavu klubova zastupnika u vezi žalbene presude Međunarodnog kaznenog suda za bivšu Jugoslaviju šestorici čelnika bosansko-hercegovačkih Hrvata, jer su, kako je objasnio, dolazile kontroverzne najave što će izjava sadržavati i kako će se odati počast generalu nu Praljku.