Hrvatska
StoryEditor

EK odobrio prodaju Brodosplita samoborskom DIV-u

20. Veljača 2013.
Piše:
liderhrt

Ugovor o privatizaciji Brodosplita može biti potpisan. Europska je komisija na prijepodnevnom sastanku odobrila novi plan za splitsko brodogradilište.

Potpisivanje ugovora sa samoborskim DIV-om o preuzimanju Brodosplita očekuje se 28. veljače.

Ugovor o privatizaciji Brodosplita predviđa da se obveze države produlje s tri na pet godina, a ukupni trošak države povećava se s 1,263 milijarde kuna na 1,5 milijardi. Za ovu godinu predviđeni trošak iznosi 480 milijuna. Kompenzacijske mjere morale su se povećati kako bi se pokrili gubici nastali u privatizacijskom procesu za koje ne može biti kriv kupac, nego država jer nije dovoljno brzo privatizirala to brodogradilište, objasnio je ministar gospodarstva Ivan Vrdoljak tijekom nedavnog posjeta Bruxellesu.

Iz samoborskog DIV-a nedavno su izjavili kako je radničko dioničarstvo od samoga početka dio njihovog programa za splitski škver. Predviđeno je, kaže, da se u roku od šest mjeseci nakon prve dokapitalizacije zaposlenicima ponudi do 25 posto dionica. Samoborci su na nominalnu cijenu Brodosplitove dionice od 60 kuna zaposlenicima najavili da će omogućiti inicijalni popust uz dodatno umanjenje od 1 posto po godini staža.

Brodogradnja je desetljećima jedan od najvećih problema hrvatskoga gospodarstva. Godinama proizvodimo brodove na kojima gomilamo gubitke. U brodogradilištima radi 12.000 radnika, a još 5.500 zaposleno je kod kooperanata. Neke su bivše uprave, poput Brodosplitove, završile na sudu. Viktor Lenac i Uljanik su privatizirani. No to nikako ne uspijeva 3. maju, Kraljevici, Brodosplitu i Brodotrogiru. Brodotrogir kupuje Kermas energija Danka Končara, a Kraljevica ide u stečaj. Tek potkraj prošle godine završena je druga faza privatizacije pulskog Uljanika koji će kao takav ući u vlasništvo riječkog 3. maja.

26. travanj 2024 16:18