Hrvatska
StoryEditor

Hrvatski kampovi ostvaruju iznadprosječan rast

12. Lipanj 2012.

Hrvatski kamping je od otvaranja kampova ove godine do kraja produljenog proteklog vikenda zabilježio porast noćenja od 30 od 35 posto u odnosu na isto prošlogodinje razdoblje, a pozitivan trend se u kampovima očekuje i u nastavku sezone, doznaje se iz Kamping udruženja Hrvatske (KUH).

U spomenutom razdoblju od oko dva mjeseca u hrvatskih je 235 srednje-velikih i 284 malih kampova pod obiteljskim vodstvom ostvareno 1,65 milijuna noćenja ili nešto više od 10 posto ukupnog broja noćenja koji se godišnje ostvaruju u kampovima. Najviše su noćenja ostvarili Nijemci, Austrijanci i Slovenci, te potom Talijani Nizozemci, što je uobičajena struktura gostiju u razdoblju prije glavne ljetne sezone, ističe direktor ureda KUH-a Adriano Palman.

Tako se pozitivan trend iz zadnjih godina u kampovima nastavlja i ove godine te kvalitetni kampovi ostvaruju iznad prosječni porast, neki i veći od 40 posto i to duž cijele obale, od Istre do Dalmacije. I najave za samu glavnu sezonu su pozitivne te se pod pretpostavkom lijepog vremena očekuje isto lanjsko ostvarenje ili oko 15,2 milijuna noćenja u kampovima, a ako vrijeme posluži u posezoni brojke bi mogle biti i veće, naglašava Palman.

Ističe i da je KUH krajem proteklog tjedna izdao brošuru najboljih hrvatskih kampova "Best Croatia‘s Campsites" za slovensko tržište, jer su Slovenci drugi po važnosti u hrvatskim kampovima (sa 18 posto noćenja), odmah iza Nijemaca. To je ujedno i prvi put da je na slovenskom jeziku izdana takva promocijska brošura u kojoj su uz brojne informacije navedeni i najnoviji podaci o kampovima, detaljni opisi, fotografije, GPS koordinate i ostalo. Do sada se takva brošura izdavala na njemačkom, nizozemskom, talijanskom i engleskom jeziku.

04. svibanj 2024 13:07