Hrvatska
StoryEditor

Maras dodijelio prve potpore od 75 milijuna kuna

27. Lipanj 2014.
Piše:
lider.media

Ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodijelio je danas prve potpore u sklopu Poduzetničkog implusa za mikro, te malo i srednje poduzetništvo u vrijednosti 75 milijuna kuna.

Prilikom dodijele sredstava Maras je istaknuo da ovo jedan od način na koji se može pomoći poduzetnicima koji trebaju pomoć kako bi ojačali svoje poslovanje, ali i hrvatsko gospodarstvo. Potpore su dodijeljene u mjerama A1, za tvrtke i obrte do 10 zaposlenih, te B1 za tvrtke i obrte od 10 do 250 zaposlenih. Interes je bio velik, a primili su preko tri tisuće prijava.

- Dodijelili smo 34 potpore danas, a još će ih 70-ak biti nakon što prođu ocjenjivanje. Očekujemo da ćemo imati oko 150 milijuna kuna investicija, te oko 700 novih radnih mjesta. To su najkvalitetnije prijave koje su dobile visoke ocjene – rekao je Maras.Prijave su dolazile iz cijele Hrvatske, no najviše kvalitetnih došlo je iz sjevernih dijelova. Jedan od ciljeva ministarstva je da naprave i ostale dijelove Hrvatske konkurentnim kako bi i oni dobili više novca u sljedećim natječajima.

- Najavljujem oluju natječaja nakon ljeta kada ćemo iz europskih fondova kada ćemo dijeliti 260 milijuna eura potpora u raznim segmentima. Pozivam sve poduzetnike da se pripreme i da čitaju natječaje kako bi se na vrijeme prijavili. 

- Važno je znati da poduzetnici moraju sudjelovati i sa svojim novcem, te nikom ne dajemo 100 posto finaciranja. Na taj način nas uvjeravaju poduzetnici da oni vjeruju u svoj projekt i da žele u njega ulagati. Potpore su u ovim mjerama bile do 1,3 milijuna kuna, a na poduzetnicima je da ih sada iskoriste – dodao je Maras.

Osvrnuo se ministar i na Agrokorovu kupovinu Mercatora nazvaviši to poslom desetljeća.- Ovo je prilika za i male i srednje poduzetnike da uđu na police u cijeloj regiji, a Agrokor je postao regionalni lider u maloprodajii. To je dobro za poduzetnike, a sada uz Orbico imaju još jednog velikog igrača u distrubiciji u regiji, ali i Europskoj uniji – zaključio je Maras.

01. svibanj 2024 13:35