Hrvatska
StoryEditor

Novo lice splitske Gradske luke za 700 milijuna kuna

27. Lipanj 2016.

Izgradnja novoga međunarodnoga putničkog terminala u splitskoj Gradskoj luci, obnova lučke infrastrukture na Gatu sv. Petra i proširenje Obale kneza Domagoja te izgradnja lučkih kapaciteta na području Stinice i Žnjana procjenjuju se na 700 milijuna kuna, istaknuto je u ponedjeljak na predstavljanju studija izvodivosti za te projekte u sklopu projekta "European Adriatic Sea - Way" (EA SEA-WAY).

"Ciljevi ovog projekta su veći protok putničkog prometa u jadranskom području, bolja integracija lučkog sustava sa zaleđem, zračnim lukama, željeznicom, urbanim područjima i turističkim destinacijama te povećana učinkovitost službe za putnike i promjena u ponašanju korištenja prometnih veza prema bolje održivim modelima", rekao je voditelj projekta EA SEA-WAY za tu luku Goran Kotur.

Naime, splitska Lučka uprava partner je u strateškom projektu EA SEA-WAY, vrijednom 6,66 milijuna eura, iz IPA programa jadranske prekogranične suradnje (IPA Adriatic CBC).

Proračunska alokacija splitske Lučke uprave iznosi 304 tisuće eura, od čega je 85 posto sufinancirala Europska unija, a 15 posto splitska Lučka uprava, čime su financirane i studije izvodivosti predstavljene na otvorenom danu projekta EA SEA-WAY.

Kotur je objasnio kako se izgradnja novoga međunarodnoga putničkog terminala može financirati novcem iz fondova Europske unije s javno-privatnim partnerstvom, a druga je mogućnost tzv. čista koncesija. Kad je riječ o infrastrukturnim projektima, novac bi se, rekao je Kotur, "osigurao u operativnom programu konkurentnosti i kohezija za velike luke, odnosno luke od osobitog međunarodnog gospodarskog interesa za Republiku Hrvatsku". Prema okvirnim troškovima, izgradnja novoga međunarodnoga putničkog terminala stajala bi 330 milijuna kuna, a projekt predviđa rekonstrukciju objekata u Gradskoj luci i obnovu bivše zgrade "Dalmacijavina", uz koju bi se izgradilo parkiralište na tri etaže. "U zgradi bi trebao biti kongresni centar od pet etaža, ukupne površine oko 11.500 metara četvornih. U sklopu te zgrade smjestile bi se tri dvorane i hotel", navodi se u popratnim materijalima. Također se navodi kako bi obnova Gata sv. Petra i proširenje Obale kneza Domagoja stajali oko 150 milijuna kuna, a izgradnja lučkih kapaciteta na području Stinice i Vranjičko-solinskog bazena 168 milijuna. Novoizgrađeni lučki kapaciteti bili bi namijenjeni specijaliziranim linijama samo za opskrbu otoka, trajektima i ro-ro brodovima. Izgradnja lučkog kapaciteta na području Žnjana stajala bi 52 milijuna kuna, a bio bi namijenjen trajektnom prometu do Supetra na Braču, poglavito u ljetnim mjesecima, čime bi se rasteretio promet u Gradskoj luci i smanjile gužve u središtu Splita, objašnjava se u materijalima, uz napomenu kako aktivnosti na fizičkoj infrastrukturi u lučkim područjima obuhvaćaju studije izvedivosti zajedno s Master-planom razvoja putničkog prometa od 2016. do 2041. godine.

02. svibanj 2024 21:40