Hrvatska
StoryEditor

Ovaj tjedan nastavak pregovora Vlade i Grampeta o HŽ Cargu

20. Siječanj 2014.

Rumunjska Grampet Grupa i Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture trebali bi ovaj tjedan nastaviti pregovore o privatizaciji HŽ-a Cargo, doznaje se iz Grampeta i Ministarstva.

Grampet Grupa zalaže se za nastavak pregovaračkog procesa o prodaji HŽ Carga te će menadžment Grupe doći u Zagreb kako bi s hrvatskom stranom razmotrio deblokadu pregovora, doznaje se iz zagrebačkog izvora Grampet Grupe koji kaže da bi se susret s hrvatskim pregovaračima trebao održati u četvrtak.

Iz Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture potvrđuju da se pregovori nastavljaju i to vjerojatno u četvrtak, a ako ne taj dan onda u danima koji slijede.

Grampet se nada da će dobiti objašnjenje neriješenih pitanja kao i različitih istupa ministra financija Slavka Linića i ministra pomorstva, prometa i infrastrukture Siniše Hajdaša Dončića o perspektivi pregovora s Grampetom.

"Naša tvrtka potvrđuje svoju otvorenost za dijalog i očekuje da će članovi hrvatske Vlade uskladiti svoje stavove i pokazati istinsku volju i sposobnost postizanja rješenja koje zadovoljava očekivanja obje strane", kažu u Grampetu.

Grampet očekuje da će dobiti informacije, koje je tražio tijekom proteklih mjeseci. te da će hrvatska strana biti jasnija u pogledu vremenskog okvira za zatvaranja posla.

Rumunji ističu kako Grampet treba novi detaljni uvid (due diligence) u poslovanje HŽ Carga te da ga namjerava pokrenuti čim dobije odgovore na sva postavljena pitanja. Kažu i kako budući razvoj procesa ovisi o tim odgovorima.

Kako se pak neslužbeno doznaje, Grampet želju za novim due diligenceom temelji na činjenici da je trenutna financijska situacija HŽ Carga drukčija nego u početku procesa i to zbog 30 milijuna kuna gubitka koliko ta tvrtka generira mjesečno, a tu su i informacije da je u tijeku prodaja 100 HŽ Cargovih vagona.

Zbog toga, kako se neslužbeno doznaje, Grampet za razliku od dasadašnjeg tijeka pregovora s hrvatskom Vladom, razmatra i negativni scenarij, kao i zbog zastoja procesa i nedavne izjave ministra Linića koji je prodaju HŽ Carga Grampetu doveo u pitanje.

Grampet, kako se doznaje, i dalje traži i podatke o poslovanju AGIT-a, a žali se na nekooperativnost uprave HŽ Carga.

Ministarstvo pomorstva, prometa i infrastrukture pak, ranije ovoga mjeseca je najavilo kako bi se u nastavku pregovora s rumunjskim partnerima trebao postići dogovor o određenim pojedinostima ugovora i ispunjavanju uvjeta za preuzimanje tvrtke u okvirima dane ponude.

U HŽ Cargu i Ministarstvu očekuju da bi se do kraja mjeseca mogao postići konačan dogovor vezan uz privatizaciju HŽ Carga.

No, pored toga, Ministarstvo ističe kako se, s obzirom na poteškoće u kojima se tvrtka nalazi i važnost rješavanja stanja u cijelom željezničkom sektoru, razmišlja i o alternativnim rješenjima u slučaju neuspjele privatizacije.

Nedoumice oko nastavka privatizacije HŽ Carga izazvala je izjava ministra financija Slavka Linića u kojoj je najavio kako će s ministrom pomorstva, prometa i infrastrukture Sinišom Hajdaš Dončićem razgovarati što s HŽ Cargom.

Linić je prije tjedan dana u jednoj radijskoj emisiji kazao kako za sada nema pozitivnih odgovora vezanih za ponude za privatizaciju Carga te da je očito da će Vlada sama morati podnijeti teret određenih rješenja u toj tvrtci.

05. svibanj 2024 10:27