Hrvatska
StoryEditor

Plitvicama prijeti gubitak statusa svjetske prirodne baštine

15. Srpanj 2016.
Piše:
lider.media

Ministar zaštite okoliša Slaven Dobrović kaže da bi Plitvička jezera mogla biti izbrisana s liste svjetske prirodne baštine UNESCO-a zbog prekomjerne izgradnje i problema u prostornom planu izrađenom bez poštivanja struke.

Procedura micanja s UNESCO-ova popisa traje te svojim akcijama možemo spriječiti da se to dogodi.

- Moramo znati da je Sabor odluku o prostornom planu za Plitvička jezera donio 2014. godine, uz suglasnost ministarstva, ali negativno mišljenje Državnog zavoda za zaštitu prirode – rekao je ministar za HRT.

- MI smo sad došli na dnevni red UNESCO-a, raspravlja se o ugroženosti Plitvičkih jezera i o tome što sve trebamo poduzeti. Mi svakako moramo uvesti moratorij na izgradnju, izraditi stratešku procjenu utjecaja prostornog plana na okoliš te od Centra za svjetsku baštinu i Međunarodne unije za zaštitu prirode zatražiti formiranje povjerenstva koje bi pokrenulo postupak reaktivnog monitoringa.

Ministar je dodao da Hrvatska razvija akcijski plana za upravljanje posjetiteljima koji bi odgovorio na slatke izazove zbog prekomjerne najezde gostiju, ali i da je riječ o hitnim mjerama.

Bezuvjetna gradnja

Među očitim problemima koji izazivaju zabrinutost UNESCO-a je apartmanizacija, za koju Dobrović kaže da je posljedica spuštanja ingerencije za izdavanje građevinskih dozvola na regionalni nivo u 2013. godini, odnosno izdavanje dozvola čak i kad su zaštite minimalne ili ih nema. Ministar je ocijenio da je zbog iskustva nužno postupak izdavanja građevinskih dozvola podići na državnu razinu.

Ministarstvo zaštite okoliša o svemu razgovara s Ministarstvom graditeljstva i prostornog uređenja, a ministar procjenjuje da bi se prva rješenja mogla kristalizirati od jeseni. - Procedura micanja s UNESCO-ova popisa traje te svojim akcijama možemo spriječiti da se to dogodi – rekao je Dobrović.

26. travanj 2024 18:33