Hrvatska
StoryEditor

Podignuta kaznena prijava protiv bivšeg HEP-ovog direktora Ćurkovića

26. Travanj 2013.
Piše:
lider.media

USKOK je 14. ožujka ove godine primio kaznenu prijavu protiv bivšeg HEP-ovog direktora Sektora za strategiju, investicije i korporativni razvoj Ante Ćurkovića, poznatijeg i kao ‘kralj hrvatskog vjetra‘, doznaje Energetika-net.

Lider je o Anti Ćurkoviću, njegovoj poziciji u HEP-u i Dalekovodu te njegovim ‘obiteljskim tvrtkama‘ pisao još u rujnu prošle godine.

Uz Antu Ćurkovića prijava je podnesena i protiv njegovog sina Tomislava Ćurkovića, supruge Jelene Ćurković, kćerke Ane Ćurković Ćurić, zeta Iljka Ćurića i Vladimira Matjačića. Antu Ćurkovića se kaznenom prijavom sumnjiči da je kao HEP-ov direktor sebi i tvrtkama koje su u njegovom vlasništvu ili vlasništvu njegove uže obitelji pribavio nepripadnu financijsku korist iskoristivši svoj položaj i ovlasti te da je osigurao dobivanje prethodnih elektroenergetskih suglasnosti (PEES) za vjetroelektrane na području Hrvatske u projektima vrijednim 201,2 milijuna eura.

Ante Ćurković je 2009. otišao iz HEP-a, a od 2011. je član Nadzornog odbora Dalekovoda. U prijavi se navodi da je Ćurković kao glavna osoba u HEP-u za strategiju, investicije i razvoj raspolagao svim razvojnim podacima te tvrtke o najboljim lokacijama vjetropolja, što je iskoristio za sebe odnosno tvrtke koje su osnovali on ili članovi njegove obitelji.

Energetika.net piše kako im sukladno zakonu USKOK nije želio potvrditi primitak kaznene prijave niti su uspjeli doznati da li se već po njoj postupa. Na portalu pišu kako su doznali da su podnositelji prijave, njemačka tvrtka MCI iz Hamburga, o cijelom slučaju informirali i monitoring komisiju Europske unije. MCI razvija projekte u obnovljivim izvorima energije s tehničke, pravne i komercijalne strane za naručitelje iz Njemačke, Austrije i Italije, koji su u Hrvatskoj prisutni pet godina s nekoliko projekata, no ni jedan projekt još nije dovršen.

20. svibanj 2024 07:45