Hrvatska
StoryEditor

Poduzetnici dobili prvi Fond poduzetničkog kapitala za inovacije

09. Srpanj 2015.
Piše:
lider.media

Republika Hrvatska i Međunarodna banka za obnovu i razvoj (IBRD) potpisali su u srijedu Ugovor o zajmu za projekt poduzetničkog kapitala za inovacije i poduzetništvo.

Riječ je o zajmu za osnivanje prvog hrvatskog venture capitala, projekta kojega su zajednički razvili Ministarstvo poduzetništva i obrta i Hrvatska agencija za malo gospodarstvo, inovacije i investicije (HAMAG-BICRO) u suradnji s IBRD-om, priopćili su iz Ministarstva.

Cilj osnivanja ovog fonda je osnažiti financiranje rizičnim kapitalom za inovativna mala i srednja poduzeća i novoosnovana poduzeća u Republici Hrvatskoj, ali i omogućiti jačanje privatnoga sektora, njegove produktivnosti i konkurentnosti.

- Hrvatska Vlada je prepoznala veliki potencijal naših inovativnih poduzetnika i zato nam je u cilju omogućiti im da što jednostavnije dođu do kapitala u svim fazama svoga razvoja. Posebno sam ponosan jer je ovaj venture capital prvi takav fond u Hrvatskoj. I zato hvala Svjetskoj banci što je prepoznala ovaj projekt koji će poduzetnicima omogućiti da ne moraju tražiti novac u inozemstvu i da svoje ideje razvijaju u vlastitoj zemlji. Nova radna mjesta i industrije budućnosti možemo stvarati samo ako ćemo ulagati u kreativnost i ideje naših mladih poduzetnika, poručio je ministar poduzetništva i obrta Gordan Maras dodajući kako će za ulaganja u inovativne projekte poduzetnicima biti na raspolaganju minimalno 20 milijuna eura, odnosno 150 milijuna kuna, od čega je 12 milijuna eura javnih, a minimalno osam milijuna eura privatnih sredstava.

- Iznimno nam je drago poduprijeti Vladu RH u jačanju financiranja rizičnim kapitalom te omogućiti inovativnim malim i srednjim poduzetnicima u Hrvatskoj plasman njihovih proizvoda, ne samo na hrvatskom i tržištima Europske unije, nego i šire, kazao je voditelj Ureda Svjetske banke za Hrvatsku Carlos Piñerúa dodajući da ovim projektom Svjetska banka želi potaknuti inovacije i poduzetništvo, koji su ključni čimbenik izgradnje snažnijeg privatnog sektora i povećanja njegove produktivnosti i konkurentnosti.

Piñerúa je Ugovor o zajmu potpisao sa ministrom financija Borisom Lalovcem, dok su Ugovor o projektu, u ime HAMAG-BICRO-a potpisali predsjednik Uprave HAMAG-BICRO-a, Darko Liović i zamjenik predsjednika Uprave HAMAG-BICRO-a, Boris Guina.

- Očekujemo da će se kroz fond omogućiti 20-ak ulaganja. Pri tome najviši iznos ulaganja može biti 10 posto vrijednosti Fonda. Nisu određene djelatnosti u koje se može investirati, ali važno je da se radi o malim i srednjim poduzetnicima koji su uključeni inovacijske aktivnosti u cilju stvaranja novih, ili poboljšanja postojećih, proizvoda ili usluga koji su novi na hrvatskom ili drugim tržištima te se nalaze se u ranoj fazi širenja, dodao je ministar Maras.

26. travanj 2024 22:20