Hrvatska
StoryEditor

Ranogajec: Novi Zakon o obrtu obrtnicima ne omogućuje ravnopravnu tržišnu utakmicu

01. Srpanj 2014.
Piše:
lider.media

Hrvatska obrtnička komora proslavila je Dan komore, te 20 godina obnovljenog rada HOK-a. Tom prilikom dodijeljena su najviša priznanja, te su promovirani novi majstori.

Hrvatska obrtnička komora proslavila je 20 godina Svečanom akademijom na kojoj su dodijelili priznanja najboljim obrtnicima, ali su i sami dobili priznanje od predsjednika Ive Josipovića za doprinos razvoju obrtništva i hrvatskog gospodarstva.

U svojem govoru predsjednik HOK-a Dragutin Ranogajec dotaknuo se aktualnog stanja s obrtnicima u Hrvatskoj s kojim u ovoj instituciji nisu zadovoljni.

- Novi Zakon o obrtu nije kreiran da obrtnicima omogući ravnopravnu tržišnu utakmicu, te i dalje stavlja obrtništvo u nepovoljniji položaj u odnosu na druge gospodarske subjekte. S obzirom na to da se sustav obrazovanja u Hrvatskoj sve više okreće školskom sustavu, zanemarujući pritom potrebe tržišta rada, utjecaj gospodarstva na sustav obrazovanja slabi. To će prouzročiti trajne posljedice ako ne pronađemo zajednički najbolja rješenja za budućnost hrvatskog gospodarstva – rekao je Ranogajec.

Poruku nije čuo resorni ministar Gordan Maras koji je na dodjelu poslao svojeg zamjenika. Istaknuo je da ulazak Hrvatske u Europsku uniju povlači dalji razvoj poduzetništva i obrta kako bi bili konkurentni na jedinstvenom europskom tržištu. Iako je kriza već postala uobičajen pojam, obrtnici ne gube optimizam.

- U posljednje vrijeme svi se pitamo kada ćemo napokon izaći iz krize i ostvariti dugoočekivani gospodarski rast. Odgovor na to pitanje je jasan. Obrtništvo, malo i srednje poduzetništvo je nukleus gospodarstva i zato mora doći u središte gospodarske politike.Vrijeme je da zauzmemo mjesto koja nam pripada – poručio je ministrima Ranogajec.

Poruku obrtnicima uputio je i predsjednik Ivo Josipović koji je istaknuo da se život bez obrtnika ne može zamisliti. Prepoznao je probleme koji muče poduzetnike, te je izvršnoj vlasti predbacio sporo rješenje istih.

- Moramo vam maknuti nelojalnu konkurenciju i crno tržište kako bi bili konkuretni na tržištu. Također problemi s nelikvidnošću su veliki i već sam nekoliko puta upozoravao da država u nekim situacijama nije pravedan partner. Mogućnost preboja je jedan od alata na kojem bi vlada trebala poraditi i omogućiti to obrtnicima, ali i svim poduzetnicima. To je korak koji bi vam olakšao poslovanje – rekao je Josipović.

Najboljim obrtnicima dodijeljene su nagrade Zlatne ruke s pisanom poveljom, a dobili su ih Željko Budjina, Ante Bibić, Zdravko Cafuk, Valter Grubica, Smiljana Matijaca, Ivan Mladić, Antonija Ranogajec, Darko Stanković, Vjekoslav Surać, Mirza Šabić, Stjepan Valjak, Vladimir Vidović, Igor Vrcelj i veleposlanik Turske Burak Ozugergin za doprinos razvoju međudržavnih odnosa.

A statuu Zlatne ruke dobili su Toma Bošnjak, Franjo Jovanić, Boris Jukić, Spomenka Krebsz, Ivan Ljubić, Valentin Majstorović, Davor Pleško, Zvonko Šanjek, Atilio Šujević i Branko Tkalčec.

Fotogaleriju sa dodjele možete pogledati OVDJE

02. svibanj 2024 12:28