Aktualno Hrvatska Preporučeno

Rekonstruiran karlovački Hotel Europa spreman za Vladu, turiste iz Južne Koreje i Kine

Iako će se dograđeni dio hotela Europa u Karlovcu službeno otvoriti u četvrtak 6. prosinca kad će se u njemu održati sjednica Vlade RH, u njemu već dva tjedna odsjedaju gosti, pošto „stari“ dio hotela ne bi mogao primiti ugovoreni broj gostiju.

Hotel Europa kao dugoročni poslovni projekt započeo je Ivica Cvitković, koji je privatizacijom postao vlasnik dijela tvrtke Konteks kojem je „core business“ bila i ostala proizvodnja vatrogasnih cijevi. Korak dalje bilo je preuređenje upravne zgrade Konteksa u hotel Europa u kategoriji triju zvjezdica, koji je otvoren u veljači 2004. godine.

>>> Zagreb dobiva prvi Novotel hotel sa 170 soba

Hotel je 2008. godine u svojoj petoj godini poslovanja ostvario 8.284 noćenja, prebrodio je i recesiju u sklopu poduzeća KVC IV-ER, a nakon pravovremene reakcije na dolazak turista iz Južne Koreje i ugovaranje aranžmana koji su rezultirali ne samo porastom broja noćenja, već i rastezanjem poslovanja na cijelu godinu. Hotel Europa ostvario je, kazala je voditeljica hotela Marijana Lemić, u 2016. godini 12.226 noćenja, s tendencijom rasta interesa za povećanjem dolazaka i noćenja, tako da više nije nedostajao poneki ležaj, već čitav hotel za udovoljavanju interesa za hotelskim smještajem.

Stoga je Ivica Cvitković odlučio ući u projekt rekonstrukcije postojećeg objekta i dogradnju hotela Europa, a taj je projekt vrijedan preko 26 milijuna kuna nastavio njegov sin Josip Cvitković.

– U ukupnoj investiciji od 26 milijuna kuna, udio Europskog fonda za regionalni razvoj je 45 posto, a ostalo je financirano kreditom HBOR-a plasiranog posredstvom Zagrebačke banke. U odnosu na početni dio hotela površine oko 2.000 kvadratnih metara, dogradnjom smo dobili oko 4.000 kvadratnih metara hotelskog prostora. Zahvaljujući novim sadržajima kao što su wellness s jacuzzijem, fitness odjel i polivalentna dvorana koja iz restorana prelazi u kongresnu dvoranu kapaciteta 200 osoba, dobili smo niz novih vrijednosti zbog čega je hotel Europa sad s 59 soba i 150 ležajeva kategoriziran s četirima zvjezdicama, kazao je Josip Cvitković.

>>> ‘Najinstagramskiji’ hotel na svijetu

Među gostima, kazao je Cvitković, prevladavaju oni iz Južne Koreje, a nakon otvaranja ureda Hrvatske turističke zajednice u Šangaju, stižu najave turističkih grupa iz Kine. S obzirom na daljnji rast broja dolazaka iz Japana, u novoizgrađenom dijelu hotela Europa u svim su sobama u kupaonicama ugrađene kade, a ne tuš kabine, što je, dodaje Cvitković, uvjet da bi se uopće ugovarao dolazak grupa gostiju iz Japana.

Hotel Europa završio je poslovnu godinu 2017., kazala je Marijana Lemić, s ukupno 13.258 noćenja, a već za prosinac ima ugovoren dolazak 20-ak grupa. Čak bi i rezultat noćenja u 2017. godini bio veći za nekoliko stotina gostiju, koji su u nedostatku smještajnih kapaciteta, bili iz hotela Europa preusmjereni na ostale karlovačke hotelijere. Unatoč drastičnom povećanju kapaciteta dogradnjom, događat će se povremeno da će se dio gostiju preusmjeravati u druge hotele, a što je dokaz da se hotelijeri očito usklađuju, a ne ratuju za goste, čime se zapravo povećava konkurentnost Karlovca u razvoju turizma.