Hrvatska
StoryEditor

Spuštaju se tarife javnih bilježnika, likvidacija tvrtki konačno postaje jeftinija

26. Listopad 2015.
Piše:
lider.media

Od 1. studenoga na snagu stupaju izmjene Zakona o trgovačkim društvima nakon čega će pojeftiniti i dio usluga javnih bilježnika.

Uglavnom se to odnosi na smanjivanje troškova za likvidaciju tvrtke, no ministar pravosuđa Orsat Miljenić intervenirao je i u tarifu prema kojoj bilježnici naplaćuju solemnizaciju ugovora, piše Jutarnji.

Ovaj trošak ovisi o vrijednosti ugovora, no ako se naknadno korigira koja od odredbi ugovora, javni bilježnik neće naplatiti još jednu solemnizaciju, nego maksimalno četvrtinu prijašnjeg troška.

Smanjenje tarifa koje se izravno veže za izmjene Zakona o trgovačkim društvima ipak za glavni cilj ima rezanje troškova likvidacije tvrtki. Likvidacija društva s ograničenom odgovornošću (d.o.o.) i dioničkog društva (d.d.) iznosila je od 7500 kuna na više. Od toga iznosa 1800 kuna išlo je samo na objave u Narodnim novinama koje će se sada potpuno izostaviti, a plaćat će se samo 100 kuna za objavu likvidacije na internetskim stranicama Sudskog registra.

Troškovi koji će preostati kod javnog bilježnika iznosit će ukupno 2000 kuna za d.o.o i d.d. te još 30 kuna za ovjeru prijave likvidacije društva. Za jednostavno društvo s ograničenom odgovornošću (j.d.o.o.) likvidacija će biti još jeftinija.

28. travanj 2024 14:25