Hrvatska
StoryEditor

Suša upropastila i mljekare

05. Rujan 2012.

U zadnja tri mjeseca zabilježeni su negativni trendovi u otkupu mlijeka a u lipnju i srpnju otkupljene su najmanje količine mlijeka u zadnjih osam godina. S obzirom na već sada prisutne posljedice suše, može se očekivati daljnji, drastičnih pad u proizvodnji mlijeka.

 Riječi su to direktora GIU Croatiastočar Branka Bobetića koji zastupa prerađivače mlijeka. On je na sastanku prerađivača iznio vrlo nepovoljne podatke za mljekarsku industriju, upozorivši da je u prvih šest mjeseci ove godine klanje i izvoz krava veći za oko 15 posto u odnosu na 2011.

Unatoč dobroj turističkoj sezoni, otežan je plasman mliječnih proizvoda na domaćem tržištu, a osim toga izvoz je također podbacio s osam posto. Ukupna potrošnja mlijeka i mliječnih proizvoda pala je za oko šest posto u prvih šest mjeseci ove godine.

Najviše rasprave posvećeno je stanju u primarnom sektoru proizvodnje mlijeka zbog složene i skoro bezizlazne situacije u kojoj su se našli proizvođači mlijeka zbog elementarne nepogode – suše na području skoro svih županija a posebno u Slavoniji gdje se proizvode najveće količine mlijeka ali i stočne hrane. Prema procjeni mljekara potrošnja će i dalje biti niža u odnosu na isto razdoblje prošle godine, očekuje se pad prihoda od prodaje i rast troškova poslovanja.

Zato predstavnici prerađivača smatraju da o ovoj problematici treba održati hitan sastanak sa predstavnicima proizvođača i udrugama proizvođača mlijeka, a nakon toga o stavovima i zaključcima sa sastanka zajednički upoznati resorno ministarstvo. Kako je istaknuto na sastanku, nužno je hitno sačiniti program akcijskih mjera za očuvanje stočarske proizvodnje odnosno proizvodnje mlijeka u koju će se prvenstveno uključiti Vlada i resorna ministarstva, te mljekarska industrija.

26. travanj 2024 07:40