Hrvatska
StoryEditor

Tužiteljstvo iznosi završnu riječ na suđenju Čačiću

29. Lipanj 2012.
Piše:
liderhrt

Na Županijskome sudu u mađarskome gradu Kaposvaru danas će biti objavljena presuda prvom potpredsjedniku hrvatske Vlade Radimiru Čačiću zbog izazivanja prometne nesreće u kojoj su 2010. poginule dvije osobe.

U ovom trenutku završnu riječ iznosi tužiteljstvo koje je to zatražilo čak tri sata. Zatim će završnu riječ iznijeti i Čačićeva obrana koja za to ima 30 minuta. Nepravomoćnu prvostupanjsku presudu zatim će donijeti sutkinja Županijskoga suda u Kaposvaru Krisztina Kostyak.

Radimir Čačić je na sud stigao nešto prije devet sati u pratnji svoga hrvatskog odvjetnika Čede Prodanovića. Na sud je došla i Katalin Liptak, vozačica škode fabije na koju je u siječnju 2010. Čačić naletio svojim chryslerom 300C. Od posljedica nesreće smrtno su stradali njezina 81-godišnja majka Imrene Antal i 60-godišnji suprug Gyorgy Liptak. Nesreću je u škodi preživjela i Zoltanne Hitter.Čačić je novinarima pri ulasku u sud rekao kako je na sudu da izrekne pravorijek o pravnoj odgovornosti. O političkoj odgovornosti, kazao je Čačić, svoje su rekli grašani na izborima i stranka na stranačkim izborima.

Na posljednjem ročištu ponovno su ispitana dvojica prometnih vještaka koji su ostali pri svojemu prijašnjem mišljenju. Jedan smatra da je Čačić vozio prebrzo i neprilagođeno uvjetima na cesti, a drugi tvrdi da nije vozio prebrzo te da je smrt dvoje putnika u škodi uzrokovao naknadni udarac u ogradu autoceste. Čačić je svojedobno govorio da će se iz politike povući ako osuda bude bezuvjetna, a nedavno je izjavio da se zbog nesreća ne odlazi ako su nesreće. Ako postoji odgovornost, onda se odlazi, rekao je. Premijer Zoran Milanović ocijenio je nedavno da je prometna nesreća koja se dogodila Čačiću etički neutralna te da zato prema njemu ima ljudsko razumijevanje i prepustit će mu da sam odluči hoće li ostati u vladi.

Vladavina prava je razgovor, a osobito kada se radi o drugoj jurisdikciji na koju ni ja ni drugi nemamo utjecaj. Dakle, razgovoramo o vrijednostima. Kada bi mađarska strana poštovala hrvatsko pravosuđe u onoj mjeri u kojoj hrvatska strana poštuje mađarsko pravosuđe, onda bi to bilo drukčije, ali nije tako. Mi itekako poštujemo mađarsko pravosuđe, a osobito pravomoćnu odluku koja još uvijek nije ovdje", rekao je premijer. Sjetite se postupka protiv jednog mađarskog poduzetnika. DORH je htio podići optužnicu, a mađarska strana je rekla da je to stvar nacionalne sigurnosti. DORH htio dokazati teško kazneno djelo, ali odnos mađarske strane je bio, ‘ne zanimate nas, bez daljnjeg komentara‘, dodao je Milanović. Ministar unutarnjih poslova Rajko Ostojić izjavio je kako je - još kad se ta nesreća dogodila - rekao kako bi, da se njemu dogodila, to bio kraj njegove političke karijere. Ministar graditeljstva i prostornog planiranja Ivan Vrdoljak rekao je da će se stajalište HNS-a i svih ljudi u Vladi znati kada bude objavljena presuda.

26. travanj 2024 13:56