Hrvatska
StoryEditor

U upravama hrvatskih tvrtki manje od 20 posto žena

09. Listopad 2013.
Piše:
lider.media

Brend za poslovne žene Women in Adria, organizirao je događanje na temu „Tajne uspješne karijere“ pod okriljem svog novog (pod)branda Young Women in Adria koji je namijenjen mlađoj populaciji žena.

Prema rezultatima zadnjeg popisa stanovništva, žene su u svim dobnim skupinama do 50-te obrazovanije od muškaraca. Istovremeno, udio žena na vodećim pozicijama i u poduzetništvu je još uvijek zanemariv. U upravama hrvatskih tvrtki, žene čine manje od 20%. Vlasnice su oko 30% tvrtki u Hrvatskoj te imaju manje samopouzdanja za pokretanje vlastitog biznisa i više se boje neuspjeha od muškaraca.

Najveća razlika u obrazovanju između muškaraca i žena je upravo u mlađim dobnim skupinama: u dobnoj skupini od 25-29 godina 33,7% je visokoobrazovanih žena nasuprot 19,9 % muškaraca; u skupini od 30-34 godina 31,8% je visokoobrazovanih žena u odnosu na 20,9% muškaraca.

Upravo na temelju tih podataka, razvila se se potreba za osnivanjem Young Women in Adria koji je orijentiran na mlađu populaciju kojoj su potrebne informacije, alati i uzori za razvoj uspješne karijere u poslovnom svijetu ili poduzetništvu.

Gost predavač bio je Saša Jurković, career coach i direktor portala Posao.hr. Opsežno predavanje obuhvatilo je sve aspekte upravljanja karijerom, interno unutar tvrtke te prilikom prelaska u novu tvrtku, pregovore, poduzetništvo kao karijeru, vrijedne savjete s muške strane, te mnoštvo drugih savjeta i zadataka.

Sljedeći Young Women in Adria događaj planira se za siječanj kada će se održati Mini-mentoring event na kojem će iskusne korporativne žene mentorirati mlađe o tajnama uspješne karijere.

01. svibanj 2024 23:31