Hrvatska
StoryEditor

Ustavna tužba zbog rušenja tarifa za žalbe u javnoj nabavi

20. Srpanj 2014.

Goran Matešić novi je (stari) predsjednik Državne komisije za kontrolu postupaka javne nabave, prema odluci Hrvatskog sabora donesenoj u utorak 15. srpnja (tu funkciju obnašao je od 2003. do 2008. godine nakon čega je bio predsjednik Upravnog vijeća Agencije za regulaciju tržišta željezničkih usluga).

Matešić će voditi Komisiju nakon što su u lipnju donesene izmjene Zakona o DKOM-u. Najvažnija izmjena tog zakona je da se odvjetničke tarife za žalbene potupke više ne isplaćuju prema visini procijenjenog posla, već će odvjetnici, neovisno o vrijednosti posla, moći dobiti naknadu prema tarifi u iznosu 625 kuna.

Kako je Lider prvi pisao, u zadnjih godinu dana stvorio se odvjetnički lobij koji se, u suradnji s nekoliko tvrtki, žalio na postupke javne nabave iako tvrtke koje su zastupali nisu imale namjeru nadmetati se na natječajima. Komisija je morala uvažiti njihove žalbe, a naručitelj isplaćivati naknade za žalbeni postupak. Stvorila se skupina žalitelja koji su rušili natječaje i zarađivali na žalbenim postupcima te na taj način zaradili oko dva milijuna kuna. Zanimljivo je da, otkad je Zakon promijenjen, takvih žalbi više nema. Hrvatska odvjetnička komora (HOK) najavila je ustavnu tužbu.

- Prema Zakonu o odvjetništvu, odvjetnici imaju pravo na nagradu za svoj rad te na naknadu troškova, koju utvrđuje Komora uza suglasnost ministra pravosuđa. U postupcima javne nabave poznata je vrijednost javne nabave, pa sukladno navedenoj odredbi Tarife odvjetnici u zastupanju stranaka imaju pravo na nagradu prema vrijednosti javne nabave. Stoga je odredba Zakona s kojom se nagrada odvjetnika za rad u postupcima javne nabave fiksira u suprotnosti s Ustavom, Zakonom o odvjetništvu i Tarifom o nagradama i naknadi troškova za rad odvjetnika. HOK će pokrenuti odgovarajući postupak radi pobijanja takve zakonske odredbe - rekli su u Komori.

26. travanj 2024 03:07