Hrvatska
StoryEditor

Znate li što je odnosnojavnosnik?

09. Studeni 2014.
Piše:
lider.media

Željko Jelić iz Badela 1862 u odgovoru na naš upit za certificirane PR stručnjake potpisao se kao certificirani odnosnojavnosnik. Zašto je tako pojasnio nam je sam Jelić.

Kako je sam istaknuo radi se o zezanciji s njegovim studentima na fakultetu gdje predaje, ali s dozom ozbiljnosti ističe da mnogi ne znaju točno što je PR stručnjak.

- Garantiram kad bi se provela anketa u svekolikom pučanstvu da li znaju što je PRovac, 95% odgovora bilo bi „glasnogovornik“ (što PRovac nije, jer je glasnogovorništvo samo uzak dio PR-a). Zanimljivo je da se engleska riječ za glasnogovornika - spokesman - nikada nije udomaćila, a riječ koja se znala upotrebljavati „portparol“ je potpuno nestala – rekao nam je Jelić.

On je tu konstrukciju uveo prije godinu dana, a ‘premijeru‘ je imala u Liderovom prilogu o PR stručnjacima.  Pojasnio je o čemu se točno radi.

- Udomaćeno je i PRovac ili PR stručnjak. A ja sam si za studente dozvolio da to prevedem kao „odnosnojavnosnik/ica“ (pa još kad je certificiran…) Nastojim svakako na predavanjima koristiti domaće termine ili bar prevesti strane. A kad se lijepo kaže odnosnojavnosnik – nema zabune, svi bar znaju o čemu je riječ – pojasnio je.

Ističe da je na predavnjima naišao na mnogo tumačenja termina PR pa je s nama podijelio neka.

- Kolege i ja smo našli/naišli na pregršt interpretiranih, a ponekad i napisanih izvedbi od pojma PR. Mnogi ne razumiju što PR znači pa u neznanju može ispasti da je osoba koja se bavi PR-om  "piljar", "pier", „pijarovac“, „piaruša“, PRovca” ili da je PR skraćenica od "prava riba" ili “poseban radnik" – dodao je.

Tko zna, možda će se sljedeće godine u izboru za novu hrvatsku riječ naći i Jelićeva tvorenica odnosnojavnosnik.

02. svibanj 2024 19:42