Svijet
StoryEditor

Boeing zaustavio isporuku novih Dreamlinera

19. Siječanj 2013.

Američka tvornica zrakoplova Boeing obustavila je isporuke novih 787 Dreamlinera dok se ne riješi problem s litijskom baterijom zrakoplova.

Boeing je u priopćenju za javnost objavio da će nastaviti proizvoditi te zrakoplove, ali ih neće isporučivati dok se problem ne riješi. Svih 50 Boeingovih 787 Dreamlinera u komercijalnoj uporabi prizemljeno je nakon prisilnog slijetanja letjelice japanske kompanije All Nippon Airways zbog pregrijavanja litijske baterije.

Nećemo isporučivati Dreamlinere sve dok nam Savezna uprava za civilno zrakoplovstvo (FAA) ne da zeleno svjetlo da je problem riješen, navodi se u priopćenju. Američka uprava za civilno zrakoplovstvo u srijedu je privremeno prizemljila te zrakoplove nakon što je jedan od Boeinga 787 morao prisilno sletjeti u Japanu zbog kvara.

Američke, japanske i indijske vlasti odlučile su u četvrtak privremeno zabraniti letove Boeinga 787 Dreamlinera nakon više incidenata, uključujući i curenje goriva, pucanje prozora u kokpitu i problema s kočnicama, što predstavlja težak udarac za američku tvrtku koja tvrdi da je uvjerena u sigurnost svoje letjelice. Međutim pregrijavanje litijske baterije dosad je najopasniji problem.

26. travanj 2024 22:41