Svijet
StoryEditor

Dolarskom obveznicom Slovenija izbjegla ‘trojku‘

02. Siječanj 2013.

Izdavanjem i prodajom desetogodišnje obveznice u visini 2,25 milijarde dolara uz kamatnu stopu od 5,7 posto Slovenija je prije dva i pol mjeseca izbjegla situaciju da mora zatražiti pomoć EU-a i ‘trojke‘, priznao je u razgovoru za poslovni list Finance slovenski ministar financija Janez Šušteršič.

-U Bruxellesu je već bila spremna ekipa koja bi Sloveniji napisala program mjera stabilizacije da s izdavanjem dolarske obveznice nismo uspjeli- izjavio je Šušteršič.

Slovenska vlada želi uvjeriti financijska tržišta kako je sposobna kontrolirati i smanjiti javni dug i proračunski deficit te se odreći državnog upravljanja bankama i tvrtkama, što je uvjet za fiskalnu stabilizaciju i servisiranje postojećeg duga uz održive kamate bez pomoći ‘trojke‘ (Europska komisija, Europska središnja banka i MMF).

Brzih rješenja za financijsku krizu u Sloveniji, koja se ogleda u činjenici da njene banke u bilancama imaju 13 posto loših kredita pa ih treba sanirati i postupno prodati, nema, rekao je Šušteršič. Očekuje da bi vladine mjere štednje i financijske stabilizacije mogle dovesti do ekonomskog preokreta i ponovnog gospodarskog rasta u 2014. godini.

Mjere slovenske vlade na rezovima i uštedama te mirovinska reforma, koja je stupila na snagu početkom ove godine, već se ogledaju na sniženju kamatnih stopa na obveznice koje će Slovenija za financiranje proračuna i servisiranje dospjelih obveza prema očekivanjima trebati izdati i u 2013.

Zahtijevane kamate na njene obveznice, koje su u jesen prošle godine u jednom trenutku prešle 7 posto, sada se kreću oko 5 posto, a po ocjenama stručnjaka bile bi i niže da je problem sanacije banaka koji će zahtijevati najmanje 4 milijarde eura već riješen, te da se i ove godine ne najavljuje pad BDP-a uslijed nastavka recesije.

03. svibanj 2024 07:20