Svijet
StoryEditor

Euro ojačao prema dolaru drugi tjedan zaredom

24. Studeni 2013.

Na svjetskim valutnim tržištima euro je u odnosu na dolar ojačao i prošloga tjedna, drugoga zaredom, što se zahvaljuje uvjerenju ulagača da Europska središnja banka neće dodatno olabaviti monetarnu politiku, dok će američki Fed poticajne mjere vjerojatno smanjiti tek iduće godine.

Tečaj eura prema američkoj valuti ojačao je prošloga tjedna 0,4 posto, na 1,3555 dolara.

U odnosu na japansku valutu, cijena eura skočila je 1,5 posto, na 137,30 jena, najvišu razinu od listopada 2009. godine.

I dolar je ojačao prema ‘japancu‘, za 1,1 posto, na 101,25 jena.

Uspon eura potaknuli su krajem tjedna dobri makroekonomski pokazatelji iz njemačkog gospodarstva, lokomotive eurozone, koji bude nadu da će se oporavak od recesije ubrzati.

Vjetar u leđa euru su pružile i izjave predsjednika Europske središnje banke (ECB) Marija Draghija, koji je minimalizirao mogućnost uvođenja negativne kamatne stope za depozite banaka.

Draghi je kazao da je na posljednjoj sjednici ECB-a bilo govora o negativnim kamatama na depozite i otada nema nikakvih vijesti. Dodao je i da središnja banka nije uočila deflaciju.

"Činjenica što je Draghi kazao da ga ne brine deflacija dala je euru vjetar u leđa. Ipak, mislim da su reakcije na njegove izjave bile pretjerane, pa bi se euro idućih dana mogao povući", kazao je Chris Turner, čelnik valutne analize u tvrtki ING, dodao je.

Dolar je, pak, prema jenu nakratko dosegnuo najvišu razinu u četiri i pol mjeseca, 101,36 jena, nakon što su zabilješke sa sastanka čelnika američke središnje banke dale naslutiti da bi Fed mogao uskoro početi smanjivati monetarne poticaje.

Jen se, pak, našao pod snažnim prodajnim pritiskom, s obzirom da tržišni sudionici očekuju da će monetarna politika u Japanu još neko vrijeme ostati vrlo popustljiva.

26. travanj 2024 12:13