Svijet
StoryEditor

Jesu li Slovenci zadovoljni dogovorom oko Ljubljanske banke?

08. Ožujak 2013.

Bivši slovenski pregovarač za pitanje Ljubljanske banke France Arhar izjavio je u četvrtak da pozdravlja postizanje memoranduma o Ljubljanskoj banci i ratifikaciji hrvatskog pristupnog ugovora u Sloveniji.

Komentirajući parafirani sporazum koji će u ponedjeljak potpisati premijeri Zoran Milanović i Janša, Arhar je za Slovensku televiziju rekao kako on ispunjava ciljeve koje je Slovenija u vezi s tim imala, a da će i Hrvatska od sporazuma profitirati jer će s 1. srpnja ući u Europsku uniju.

Pristankom na sporazum o Ljubljanskoj banci Hrvatska će imati koristi od pravodobnog ulaska u EU, a da je na ‘taj vlak zakasnila‘, odnosno da ne postane članicom EU-a s 1. srpnja ove godine kako je planirano, to bi imalo vrlo negativne konotacije za Hrvatsku, ali i Europsku uniju, ocijenio je Arhar.

Formulaciju iz sporazuma da će se tužbe protiv Ljubljanske banke u Hrvatskoj zaustaviti dok se ne postigne cjelovito rješenje koje će se tražiti u Sporazumu o sukcesiji sljednica bivše Jugoslavije, Arhar je pozdravio, rekavši da su njome ispunjeni ciljevi koje je Slovenija postavila jer je ‘reafirmirana‘ vrijednost sukcesijskog sporazuma sljednica bivše SFRJ iz 2001.

Arhar je dodao da po njegovoj ocjeni do cjelovitog rješenja u okviru Banke za međunarodna poravnanja (BIS) u Baselu može doći uz posredovanje za koje se moraju odlučiti sljednice, ali da treba naći cjelovito rješenje i za prenesene i za neprenesene devizne štedne uloge, te da nije riječ o bilateralnom pitanju Slovenije i Hrvatske, nego multilateralnom problemu koji moraju rješavati sve sljednice.

Arhar se založio da se kod konačnog rješenja pitanja bivše Ljubljanske banke Zagreb u vidu ima cjelovitost njenih obveza, ali i potraživanja prema hrvatskim poduzećima jer je sredstva plasirala na hrvatskom tržištu.

Ljubljanska banka kao institucija nije bila problem nego dužnička kriza nakon raspada Jugoslavije, a s tim je povezano o formiranje Nove Ljubljanske banke (NLB) 1994., kad je ona preuzela aktivu stare Ljubljanske banke, rekao je Arhar.

Iskusni financijski stručnjak France Arhar na slovenskoj, te jednako iskusni financijski ekspert na hrvatskoj strani Zdravko Rogić, sudjelovali su do susreta ministara vanjskih poslova Erjavca i Vesne Pusić na Otočcu ob Krki prije mjesec dana kao eksperti na rješavanju problema Ljubljanske banke i stare devizne štednje. Bili su dio procesa koji je vodio do sporazuma dviju vlada koji će biti potpisan u ponedjeljak, a omogućit će i ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u slovenskom parlamentu. Do toga bi prema ocjeni slovenskog premijera Janeza Janše moglo doći za tridesetak dana.

08. svibanj 2024 04:32