Svijet
StoryEditor

Mađarska želi prebaciti devizne kredite u nacionalnu valutu

03. Rujan 2013.

Kada bi svi devizni hipotekarni krediti odjednom bili konvertirani u domaću valutu forintu, mađarska OTP Bank zabilježila bi gubitak od oko 300 milijardi forinti (1,32 milijarde dolara) i zadržala bi glavu iznad vode, ustvrdio je njezin izvršni direktor.

U jučerašnjem intervjuu za privatni kanal ATV Sandor Csanyi ponovio je da najveću mađarsku banku ne bi potopile eventualne nove mjere vlade pomoći vlasnicima deviznih hipotekarnih kredita, kakve god one bile. Upozorio je ipak da bi drastične mjere mogle potkopati bankovni sustav.

"Kada bismo jednim potezom i odmah konvertirali sve devizne kredite u forinte, ukupni gubitak bankovnog sektora iznosio bi oko... 950 milijardi forinti ... a naš bi udio iznosio oko 300 milijardi", rekao je Csanyi za ATV.

"OTP će zadržati glavu iznad vode kojegod rješenje bude izabrano", dodao je.

Nije precizirao valutni tečaj koji je poslužio kao osnova za njegovu procjenu.

Mađarska vlada pregovara s poslovnim bankama o novoj shemi pomoći kućanstvima opterećenim deviznim hipotekarnim kreditima.

Mađarska središnja banka predložila je prošlog tjedna postupnu konverziju i opraštanje dijela glavnice, uz godišnji trošak takvih mjera u iznosu do 40 milijardi forinti godišnje (180 milijuna dolara).

Iz vlade su poručili da žele manje mjesečne kreditne rate i rješenje koje bi po mogućnosti eliminiralo tečajni rizik. Konačna odluka o planu sredinje banke još nije donesena a očekuje se da će vladajuća stranka Fidesz razmotriti moguće mjere pomoći vlasnicima kredita na sastanku kabineta, zakazanom u drugoj polovini tjedna.

Banke u Mađarskoj, inače uglavnom u stranom vlasništvu, strahuju da bi im vladine mjere mogle prouzročiti velike gubitke. Prošlog su tjedna stoga predstavile vladi vlastite prijedloge.

"Glavni je aspekt našeg prijedloga uvažiti aspekte koje je tražila vlada, kao i drastično smanjiti mjesečne rate kredita, to je jako važan dio našeg prijedloga", izjavio je prošlog utorka nakon sastanka s ministrom gospodarstva Mihaljijem Vargom predsjednik bankovnog udruženja Mihalji Pataj.

"Prema našem bi prijedlogu bankovni sustav snosio jako velik dio tereta..., državni proračun manji dio, a mali dio troškova snosili bi i klijenti", kazao je.

Nije ipak želio odgovoriti na pitanje novinara ima li njihov prijedlog dodirnih točaka sa zamisli središnje banke da mjesečne rate kredita u francima konvertiraju u forinte po povlaštenom tečaju od 180 forinti za švicarski franak.

26. travanj 2024 06:33