Svijet
StoryEditor

Migracijska kriza dovodi u pitanje slobodu kretanja

02. Rujan 2015.
Piše:
lider.media

Prijeti li migracijska kriza slobodi kretanja u Europi? Različiti odgovori Europljana na golemi priljev migranata po nekima dovode u pitanje opstanak Schengena, prostora bez unutarnjih granica koji obuhvaća 26 europskih država, uključujući 22 članice EU-a

Mediji javljaju da je na tu mogućnost, omiljenu temu eurofobnih stranaka na nacionalnoj razini, upozorila čak i njemačka kancelarka Angela Merkel, pozvavši na odlučnu akciju kako bi se to spriječilo.

- Ako pravedna raspodjela (izbjeglica u Europi) ne bude moguća, tada će se postaviti pitanje (budućnosti) Schengena. To ne želimo, kazala je u ponedjeljak Merkel.

Ako se to dogodi, "ovo više neće biti Europa čiji osnovni ideal moramo i danas razvijati", upozorila je Merkel, čija je zemlja prestala vraćati sirijske izbjeglice u njihovu domovinu.

- Ugrožen je jedan od temeljnih stupova EU-a, sloboda kretanja ljudi, upozorio je prije nekoliko dana talijanski ministar vanjskih poslova Paolo Gentiloni, strahujući također da će Schengen biti doveden u pitanje i da će se "vratiti stare granice".

- Europska komisija "ne može isključiti izmjene" pravila o slobodni kretanja ako bude potrebno, kao što je to već učinjeno, ali "to načelo ostaje isto, istaknula je u ponedjeljak glasnogovornica Natasha Bertaud.

Komisija se ipak ne protivi mogućoj izmjeni Dublinskih pravila (2003.), po kojima država u kojoj migrant prvi put uđe na teritorij EU-a mora preuzeti odgovornost za njegovo zbrinjavanje, i zauzima se za "stalni mehanizam" kako bi se tražitelje azila pravedno raspodijelilo u izvanrednim situacijama. Schengen je "jedan od najvećih uspjeha" EU-a, ocijenila je Bertaud, pozivajući sve države da poštuju pravila kako bi sustav mogao pravilno funkcionirati.

- Pravo rješenje bila bi jasna i deklarirana zajednička politika azila, stvaranje koridora i tranzitnih kampova gdje bi se dodjeljivao status izbjeglice, pod uvjetom da postoji dogovor o raspodjeli tih izbjeglica, smatra Marc Pierini, znanstvenik centra Carnegie Europe.

Matthieu Tardis, stručnjak za migracije francuskog instituta za međunarodne odnose Ifri, smatra da je dovođenje u pitanje Schengena "rizik, jer svaka država članica pristupa tom pitanju iz jako nacionalne perspektive, ovisno o javnom mnijenju."

- Zadnjih mjeseci jasno se pokazalo da postoji manjak povjerenja između država članica, kazao je, povlačeći paralelu s grčkom krizom koja je dovela do toga da "sjeverne zemlje predbacuju južnima da ne rade svoj posao, a južne smatraju da sustav nije pravedan. Europski dužnosnici moraju pokazati da je sloboda kretanja ključna za EU.

26. travanj 2024 14:57