Svijet
StoryEditor

Obustava rada državnih službi mogla bi potrajati dva tjedna?

02. Listopad 2013.

Na Wall Streetu su u utorak cijene dionica porasle, zahvaljujući nadi ulagača da obustava rada državnih službi neće dugo trajati, da će se u Washingtonu uskoro postići dogovor o proračunu i povećanju dozvoljenog zaduživanja države.

Dow Jones ojačao je 62 boda, ili 0,41 posto, na 15.191 bod, dok je S&P 500 porastao 0,80 posto, na 1.695 bodova, a Nasdaq indeks 1,23 posto, na 3.817 bodova.

Republikanci i demokrati nisu u ponedjeljak do ponoći postigli dogovor o proračunu za poslovnu godinu koja počinje 1. listopada jer se spore oko financiranja zdravstvene reforme na kojoj inzistira predsjednik Barack Obama.

Stoga je od jučer prekinut rad mnogih državnih službi, a oko milijun službenika ostalo je kod kuće na neplaćenom dopustu.

No, prva obustava rada državnih službi nakon gotovo dva desetljeća nije izazvala paniku na tržištu jer ulagači vjeruju da neće dugo potrajati.

Uz to, u prethodnom slučaju obustave rada državnih službi 1995. godine S&P 500 indeks blago je porastao. Ulagači se nadaju da će se sličan scenarij ponoviti čim se republikanci i demokrati dogovore o proračunu, pa stoga svaki pad cijena dionica smatraju dobrom prilikom za kupnju.

 - Ulagači, čini se, smatraju da ovo nije prevelik problem. Za mene je, međutim, najvažniji podatak da milijun ljudi neće dobiti plaće i da ništa ne stvaraju - kaže Eric Lascelles, ekonomist u fondu RBC Global Asset Management, koji procjenjuje da će svaki tjedan obustave rada umanjiti američki bruto domaći proizvod (BDP) u četvrtom tromjesečju za 0,1 postotni bod.

No, na tržištu je rašireno mišljenje da prekid rada državnih službi neće previše utjecati na tržište, ako se dogovor o proračunu postigne brzo. No, duža obustava rada mogla bi narušiti povjerenje potrošača i usporiti rast gospodarstva.

Zabrinjava, također, približavanje roka do kojega bi Kongres trebao prihvatiti prijedlog povećanja dozvoljene razine zaduživanja države sa sadašnjih 16.700 milijardi dolara.

Ako se dogovor ne postigne do 17. listopada, američka vlada neće moći isplatiti sve svoje financijske obveze, pa bi SAD-a mogao izgubiti vrhunski, trostruki A kreditni rejting.

 -Obustava rada državnih službi mogla bi potrajati dva tjedna, do 17. listopada, a onda bi se situacija mogla pogoršati. Rasprava o proračunu i rasprava o zaduživanju su povezane, stoga povećavaju pritisak jedna na drugu. A to bi moglo znatno više utjecati na tržište - kaže David R. Kotok, direktor u tvrtki Cumberland Advisors.

I na većini europskih burzi cijene su dionica jučer porasle. Frankfurtski DAX indeks ojačao je 1,10 posto, na 8.689 bodova, a pariški CAC 1,18 posto, na 4.196 bodova. Londonski FTSE indeks oslabio je, pak, 0,03 posto, na 6.460 bodova.

27. travanj 2024 03:44