Svijet
StoryEditor

Poljskoj se ne žuri u eurozonu

25. Studeni 2013.

Globalna financijska kriza jasno je pokazala da bi Poljska imala tek neznatne koristi od pristupanja eurozoni, kazao je danas novi poljski ministar financija Mateusz Szczurek, signalizirajući da Varšava vjerojatno neće u dogledno vrijeme ubrzati nastojanja kako bi uvela euro.

- Moje je stajalište da je daleko manje vrijedno priključiti se eurozoni no što se činilo prije krize - kazao je Szczurek u razgovoru za tamošnji dnevnik Dziennik Gazeta Prawna.

 - Prednosti koje donosi eurozona: podizanje gospodarstva na višu razinu kada je riječ o pristupu kapitalu i o njegovoj cijeni, te stabilnost inozemnog financiranja - pokazalo se da je sve to puka fikcija - dodao je.

Poljaci su nekada snažno zagovarali uvođenje jedinstvene europske valute da bi naknadno odgodili planove o pristupu eurozoni najranije do kraja ovog desetljeća.

Izjave novog ministra znak su skepticizma među najvećim regionalnim igračima spram pristupanja eurozoni nakon petogodišnje dužničke i financijske krize u 17-članom bloku. U međuvremenu se Latvija i ostali manji susjedi i dalje spremaju za pristup zoni jedinstvene europske valute.

Premijer Donald Tusk prošlog je tjedna iznenadio tržišta i analitičare imenovanjem na dužnost ministra financija Szczureka, nekadašnjeg glavnog ekonomista za središnju Europu u nizozemskoj banci ING. Smjena njegova prethodnika Jaceka Rostowskog već se neko vrijeme očekivala.

27. travanj 2024 01:32