Svijet
StoryEditor

Postignut dogovor u Washingtonu

16. Listopad 2013.

U Washingtonu je postignut dogovor demokrata i republikanaca o deblokadi vlade i povećanju zakonskog ograničenja zaduženosti. To Obaminoj vladi daje dosta novca kako bi mogla plaćati račune do 15. siječnja, odnosno 7. veljače.

Nacrt zakona trebaju trebaju prihvatiti oba doma Kongresa prije nego što ga potpiše predsjednik Barack Obama. ‘Nije odlučeno kada i kako će se mogući dogovor u Senatu dati na glasovanje u Predstavnički dom‘, rekao je Michael Steel, glasnogovornik republikanskog predsjednika toga doma Johna Boehnera.

U noći na četvrtak vlada SAD-a dosegnula bi zakonsku granicu zaduženosti od 16 tisuća i 700 milijardi dolara. Iako je 16 dana državna uprava u mirovanju, SAD više troši nego što prikuplja poreza, pa se bližio trenutak kad vlada ne bi mogla plaćati račune. Obama na računu još ima oko 30 milijuna dolara. Republikanci i demokrati zamalo da se već jučer nisu dogovorili da povećaju dopuštenu razinu zaduženosti, kako bi država izdržala do sredine veljače.

Indeksi na burzama rastu, tržišta i banke su odahnuli. Dolar je ojačao za 0,35 posto prema jenu - na 98,49 jena. Prema većini drugih vodećih svjetskih valuta dolar je oslabio. Euro je u takvim okolnostima prema dolaru ojačao 0,25 posto, na 1,3556 dolara. Dolar je oslabio i prema britanskoj funti, za 0,2 posto, pa se funtom trgovalo po 1,6029 dolara.

26. travanj 2024 20:53