Svijet
StoryEditor

Švedski znanstvenik istraživanjem gena embrija ulazi u tabu zonu genetski modificirane djece

25. Rujan 2016.

Fredrik Lanner, razvojni biolog Karolinska Institutet, prvi je znanstvenik koji pokušava mijenjati DNK zdravih ljudskih embrija ne bi li otkrio kako geni reguliraju razvoj embrija. Svojim pokušajem mijenjanja gena zdravih ljudskih embrija, ovaj švedski znanstvenik definitivno ulazi u tabu zonu. Lanner se nada da će njegov rad pomoći u liječenju neplodnosti i sprječavanju pobačaja te u otkrivanju kako se matične stanice mogu koristiti za liječenje bolesti, prenosi International Business Times.

- Ako uspijemo shvatiti kako funkcioniraju te rane stanice u pravom embriju, to saznanje pomoći će nam u liječenju oboljelih od dijabetesa, Parkinsonove bolesti, različitih vrsta sljepoće i drugih bolesti, rekao je Lanner NPR-u.

Istraživanju su podvrgnuti embriji do sedmog dana starosti te se neće dozvoliti da se razvijaju dulje od 14 dana, a dosad ih je u istraživanju "sudjelovalo" dvanaestak. Riječ je o embrijima koje su donirali parovi koji prolaze kroz proces in vitro oplodnje. Kritičari smatraju ovo istraživanjem opasnim jer se nehotično može napraviti greška koja bi mogla dovesti do razvoja nove bolesti koja će se prenositi generacijama. Također, ovo istraživanje moglo bi otvoriti vrata dizajniranju djece.

Marcy Darnovsky iz Centra za genetiku i društvo izjavio je za NPR kako bi produciranje genetski modificirane djece moglo dovesti do stvaranja novog svijeta u kojem bi ta djeca bila biološki superiorna što bi rezultiralo raznim oblicima društvenih katastrofa.

- Kada mijenjate gene ljudskim embrijima, to znači da mijenjate gene svake stanice u tijelu svakog potomka i svih budućih generacija tog ljudskog bića, rekao je Darnovsky, a to su trajne i vjerojatno nepovratne promjene za koje ni ne znamo što bi točno značile.

26. travanj 2024 18:34