Svijet
StoryEditor

Tele2 u potrazi za akvizicijama

19. Travanj 2013.

Švedska telekomunikacijska kompanija Tele2 u potrazi je za novim akvizicijama na području Europe i Euroazije nakon nedavne prodaje ruskog poslovanja za 3,5 milijardi dolara, izvijestio je izvršni direktor Mats Granryd.

Tele2 je već postavio vrlo ambiciozne ciljeve rasta na ostalim tržištima, među kojima su mu najveća ona u Švedskoj, Norveškoj, Nizozemskoj i Kazahstanu, a Granryd je jučer pojasnio da im jaka bilanca pruža priliku za jačanje rasta kroz akvizicije.

Tele2 je stoga u potrazi za prilikama u Europi i Euroaziji a razmatra i mogućnost osnivanja novih poduzeća kupovinom licenci za radijske frekvencije za mobilnu telefoniju.

Cilja na zemlje s populacijom iznad pet milijuna stanovnika, dobrim rastom BDP-a, ograničenim brojem operatera i po mogućnosti visokim cijenama, priopćio je jučer čelnik Tele2.

"Ima dovoljno prostora za rast u ostalim europskim zemljama u segmentu mreža četvrte generacije i pametnih telefona", naglasio je izvršni direktor Tele2.

Granrydova optimistična poruka u snažnom je kontrastu s turobnom situacijom u ostalim europskim operaterima, među kojima su mnoge pritisak regulatora i žestoka konkurencija prisilili da smanje dividende i razmotre prodaju imovine.

Tele2 je jučer izvijestio da i dalje očekuje snažan rast u sklopu poslovnog izvješća u kojem je izvijestio o blagom, 2-postotnom padu neto prihoda u prvom ovogodišnjem tromjesečju, na 7,3 milijarde švedskih kruna (1,1 milijardu dolara).

Dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije (EBITDA) smanjila se jedan posto, na 1,49 milijardi švedskih kruna (229,2 milijuna dolara).

04. svibanj 2024 18:24