Svijet
StoryEditor

Toplinski udar diljem Europe

21. Kolovoz 2012.
Piše:
liderhrt

U Češkoj je zabilježena rekordno najviša temperatura u povijesti zemlje - 40,4 Celzijeva stupnja u selu Dobrichovice, 20 km jugozapadno od Praga. I u drugim mjestima diljem zemlje temperatura je bila oko 40 stupnjeva, prema podacima meteoroloških službi.

Prethodni apsolutni rekord datira iz 1983. kada je 27. srpnja zabilježeno 40,2 stupnja C u Prag-Uhrineves, u predgrađu češke prijestolnice. Meteorolozi objašnjavaju da su pasje vrućine izazvale velike količine vrućeg zraka iz Maroka i s Iberskog poluotoka.

I alpsku Švicarsku pogodio je toplinski udar. U najvećem dijelu zemlje temperature su više od 30 stupnjeva. U Ženevi je izmjereno 34, a u najtoplijem Locarnu 35 stupnjeva. Zagrijala su se i inače hladna ledenjačka jezera. Tako je u Ženevskom jezeru temperatura vode dostigla čak 25 stupnjeva.

U Njemačkoj je ovo bio najtopliji vikend ove godine. U saveznoj pokrajini Rajni-Palatinatu izmjereno je 39,8 stupnjeva. Mnogi vlakovi su kasnili jer su zakazali uređaji za klimatizaciju. I u inače svježem Kopenhagenu temperatura je bila viša od 31 stupanj. Sve do kraja srpnja u Danskoj je bilo kišno i hladno.

A na jugu, u Španjolskoj, i dalje haraju vrućine. U šumskim požarima ove godine izgorjelo je već više od 130 tisuća hektara šuma. Novi požari buknuli su na atlantskoj obali gdje inače, zbog utjecaja hladne vode oceana, nikada nije jako vruće.

Veći dio Poljske, nakon rekordnih vrućina od 35 stupnjeva - zahvatilo je olujno nevrijeme s jakom kišom. Otežan je željeznički promet, a jak vjetar pokidao je i mnoge dalekovode, osobito oko Szczecina na sjeverozapadu zemlje.

06. svibanj 2024 05:53