Svijet
StoryEditor

Volvo predstavlja novitete na sajmu automobila u Ženevi

02. Ožujak 2012.
Piše:
lider.media

Volvo će Sajam automobila u Ženevi ‘napasti‘ vrhunskom učinkovitošću i voznom dinamikom upakiranom u jedno kompaktno tijelo.

Predstavljanje potpuno novog Volva V40 savršeno se uklapa u ekološke i trendove rezanja troškova koje slavi ovogodišnji sajam u Ženevi, navodi se u priopćenju. -Volvo V40 dokazuje da vrhunska učinkovitost u kompaktnom pakiranju može biti kombinirana s uzbudljivim voznim opcijama kao i svim karakteristikama koje se očekuju od vozila istinske premium klase, ističe Stefan Jacoby, predsjednik Volvo Car korporacije. S obzirom na to da se nad automobilsku industriju nadvio oblak teškog enonomskog stanja i rastućih cijena goriva, Volvova predanost uzbudljivom spoju učinkovitosti i dinamike daje švedskoj kompaniji značajnu prednost u utrci prema održivoj automobilskoj budućnosti.

-Ukupno smanjenje potrošnje od 13 posto u protekle dvije godine uvrštava nas u sam vrh europskih proizvođača automobila kada je u pitanju smanjenje potrošnje. U 2012. godini činimo dodatne korake u tom smjeru, napominje Jacoby. Novi Volvo V40 jača vodeću poziciju švedske marke. Tako D2 verzija u prosjeku troši tek 3,6 litara i emitira tek 94 g/km ugljičnog dioksida. Vozne mogućnosti i premium opremljenost uz to nisu žrtvovane. Volvo ponuda sada uključuje četiri modela s emisijom ugljičnog dioksida ispod 100 g/km.

Novom Volvu V40 D2 pridružit će se i Volvo C30 s istovjetnom emisijom od 94 g/km, dok postojeći modeli S40 i V50 emitiraju 99 g/km ugljičnog dioksida. Uz njih, tu su i četiri modela s emisijom ugljičnog dioksida ispod 120 g/km - S60 (114 g/km), V60 (119 g/km), V70 (119 g/km) i S80 (119 g/km). Tijekom ove godine Volvo će započeti prodaju modela V60 Plug-in Hybrid, koji u hibridnom modu troši tek 1,9 litara na 100 km, odnosno emitira 49 g/km ugljičnog dioksida. Uz to, u električnom modalitetu moguće je bez ikakvih štetnih emisija prijeći do 50 km. Potpuna suprotnost je kombinirana snaga od 215 + 70 KS (440 + 200 Nm), koja od ovog automobila čini nenadmašan vozački stroj.

-Volvo V60 Plug-in Hybrid daje nam posebnu prednost na polju elektrifikacije. Nitko od naših konkurenata ne nudi tako genijalan automobil koji hibridnu tehnologiju podiže na potpuno novu razinu. To je savršen izbor za beskompromisne kupce koji žele maksimalni užitak u vožnji, ali i što manju potrošnju. Uz to, s tvrtkom Siemens već radimo na novoj generaciji električnih automobila, ističe Stefan Jacoby. Tijekom 2013. godine Volvo Car korporacija počet će s implementacijom nove VEA generacije četverocilindarskih benzinskih i dizelskih motora koji pokrivaju širok spektar od učinkovitih do izrazito moćnih derivata, a neki od njih će biti potpomognuti električnom ili hibridnom tehnologijom.

-Krajnje je vrijeme da automobilska industrija prestane brojati cilindre. Mi smo na tragu razvoja četverocilindarskih motora koji će ponuditi bolje mogućnosti od aktualnih šestocilindarskih motora, a ujedno trošiti manje od trenutnih četverocilindarskih motora, napominje Peter Mertens, stariji dopredsjednik odjela za istraživanje i razvoj pri Volvo Cars korporaciji.

05. svibanj 2024 11:21