Svijet
StoryEditor

Zbog dogovora s Gazpromom dobit E.Ona utrostručena

13. Kolovoz 2012.

U prvoj polovini godine dobit najveće njemačke energetske kompanije E.On više se nego utrostručila, na 3,13 milijardi eura, zahvaljujući dogovoru s ruskim Gazpromom o cijeni plina i izostanku troškova povezanih s njemačkim napuštanjem nuklearne energije.

Snažan skok neto dobiti rezultat je sporazuma s ruskim plinskom divom Gazpromom o cijeni plina, navode u E.ON-u.- Nakon našeg dugoročnog ugovora s Gazpromom i onih već postignutih s drugim dobavljačima, naše je plinsko poslovanje izašlo iz faze priprema i ušlo u fazu realizacije - rekao je izvršni direktor Johannes Teyssen.U E.ON-u procjenjuju da je sporazum s Gazpromom o popustu na cijenu plina u dugoročnim ugovorima podupro njihov poslovni rezultat s 1,2 milijarde eura. Naglasili su ipak da slaba potražnja za električnom strujom u Europi pritišće stopu iskorištenosti kapaciteta, cijene i profitne marže elektrana na fosilna goriva.

- Zato ćemo uložiti dodatne napore kako bismo pojačali efikasnost našeg portfelja proizvodnje energije iz konvencionalnih izvora, a namjeravamo i smanjiti troškove, povećati fleksibilnost imovine, pa i ispitati mogućnost zatvaranja pogona gdje je to potrebno - kazao je Teyssen. Dodatnu je potporu rezultatima pružila i niska poredbena osnovica u istom prošlogodišnjem razdoblju, kada je E.ON-ove rezultate pritisnulo ubrzano njemačko napuštanje nuklearne energije.

26. travanj 2024 06:39