Aktualno
StoryEditor

Brexit: Frankfurt dobiva bitku za novo financijsko središte Europe

20. Srpanj 2017.

Morgan Stanley je postala najnovija globalna banka koja je izabrala Frankfurt za novo sjedište trgovine unutar Europske unije nakon Brexita, izvještava Bloomberg.

Tvrtka planira premjestiti neke od europskih posrednika u trgovanju u njemački grad iz Londona, dok će dijelove svojih operacija upravljanja imovinom premjestiti u Dublin, izjavila je jedna osoba koja je tražila da se ne identificira jer je stvar privatna. Oko 300 radnih mjesta prenijet će se u razne gradove širom Europe, uključujući Pariz, s oko 200 novih radnih mjesta u Frankfurtu, rekao je izvor.

>>>Mlinar otvorio pekarnicu u Frankfurtu

Frankfurt je izašao kao najveći pobjednik u borbi za tisuće londonskih radnih mjesta koja će se morati prebaciti na nova čvorišta unutar EU u pripremi za izlazak Britanije iz trgovinskog bloka 2019. godine. Standard Chartered Plc i Nomura Holdings Inc. su među bankama koji su već odabrali grad za svoju novu bazu EU. Poput Morgan Stanley, većina banaka vjerojatno će se odlučiti za model koji širi poslove u više zemalja.

>>>Lufthansa otvorila zračnu liniju Pula-Frankfurt

Frankfurt, koji je financijsko središte Njemačke, nudi blizinu Europske središnje banke koja nadzire banke EU i postavlja monetarnu politiku za zemlje koje koriste euro. Grad također pruža pristup najmnogoljudnijoj zemlji u EU i njezinom najvećem gospodarstvu.

London bi mogao izgubiti 10.000 bankarskih poslova kao rezultat Brexita, prognozirao je think tank Bruegel početkom ove godine. Također lobistička grupa Frankfurt Main Finance predviđa da će Frankfurt otvoriti 10.000 novih radnih mjesta.

Odlazak banke Morgan Stanley u Frankfurt je privremen i ovisi o budućem trgovinskom odnosu Britanije s EU, rekao je jedan od neimenovanih sugovornika.

07. svibanj 2024 11:44