Aktualno
StoryEditor

Cijene američkih žitarica padaju

02. Prosinac 2018.

Cijene američkih žitarica su padale prošlog i ovog tjedna zbog kraćeg radnog tjedna u Americi (Thanksgiving Day) i malog prodanog volumena. Prošlog je četvrtka burza bila zatvorena, no niti u petak nije bilo skoro nikakve aktivnosti, jer su gotovo svi spojili dugi vikend. Mnogi su bili koncentrirani na Black Friday i shopping što se nažalost nije odrazilo i na burzu i dodatno srušilo cijene žitarica.

>>>Zbog suše manje pšenice, polovina svjetskih zaliha u Kini

Nema novih vijesti oko odnosa Kine i SAD-a koje bi utjecale na cijene žitarica. Egipat je kupio par tereta američke pšenice što nije izazvalo nikakvu reakciju tržišta.

Ribarenje u Peruu donosi ozbiljne količine, do 22.11.ulovljeno je 429 000 t ribe od čega će biti proizvedeno oko 100 000 t ribljeg brašna i oko 9 000 t ribljeg ulja. Dnevni ulov prelazi 60 000 t, 500 brodova svakodnevno odlazi u ribolov.

Dobri rezultati su potakli blagu korekciju cijena peruanskog i čileanskog ribljeg brašna za oko 20 usd/mt .

Velikog interesa za kupnjom nema, a uzimajući u obzir da je pola proizvodne kvote već unaprijed ugovoreno i prodano uskoro će kupci uskakati i grabiti se za preostalo riblje brašno.

MSI Ceres je objavio izvozne brojke peruanskog ribljeg brašna. U Aziju i dalje odlazi više od 93%, dok se u EU izvozi samo 3%, a jednako toliko i u Sjevernu Centralnu i Južnu Ameriku.

>>>I među žitaricama ima trgovinskog rata

Cijeli svijet proizvodi stočnu hranu, no jedino Azija koristi enormne količine ribljeg brašna, stoga bi proizvođači dugoročno trebali biti zabrinuti za plasman ribljeg brašna u Aziji. Proizvođači sa drugih kontinenata već dulje koriste zamjenu za riblje brašno, stoga ostaje pitanje hoće li i Azija krenuti njihovim putem ili će ostati vjerna najvećem izvoru proteina.

27. travanj 2024 00:39