Aktualno
StoryEditor

Corbyn najavio rat korporacijama koje kasne u plaćanju malih proizvođača i dobavljača

11. Travanj 2017.

Buduća laburistička vlada će ‘objaviti rat‘ nekim najvećim i najpoznatijim britanskim kompanijama zbog kašnjenja u plaćanjima malim proizvođačima i dobavljačima, obećanje je koje će danas uputiti predsjednik Laburističke stranke Jeremy Corbyn.

Predsjednik stranke će se usredotočiti na analize podataka bankovnih transakcija, koje pokazuju, kako tvrdi, da velike kompanije uskraćuju dobavljačima više od 26 milijardi funti njihovog novca, prisiljavajući godišnje 50 tisuća njih da odustanu od posla.

>>>Corbyn razmatra bezuvjetni temeljni dohodak za britanske građane

Govoreći na događaju koji u Londonu organizira britansko udruženje malih proizvoađača, Corbyn će kazati kako je "gotov novac kralj svakog poslovanja i velike tvrtke upravljaju njime beskamatno ga posuđujući od svojih dobavljača".

"Neke od najvećih korporacija zadržavaju gomile gotovine koja im ne pripada. To je nacionalni skandal. Time se onemogućava rast brojnih tvrtki te uzrokuje propast tisuća njih godišnje. Također, time se uništavaju radna mjesta i ograničava gospodarski rast", mišljenja je predsjednik britanskih laburista.

Corbyn će imenovati te velike tvrtke, nastojeći ih staviti na stup srama, pritom se pozivajući na izvješća kreditnih agencija. Navodno su kompanije E.On, Capita, BT Group, Vodafone, National Grid i Marks and Spencer među najgorim prijestupnicima u pogledu kašnjenja plaćanja.

Laburistička stranka se poziva na nalaze temeljene na podacima Bacs Payment Schemes Limiteda, platforme za plaćanja i podmirenja u Velikoj Britaniji.

Trenutno, prema podacima tvrtke Experian, rok plaćanja za primjerice tvrtku E.On iznosi 78 dana, Capitu 82 dana, BT Group 89 dana, Vodafone 84, National Grid 119 i Marks and Spencer 150.

Laburisti naglašavaju kako je Marks and Spencer, na primjer, "plaćao dobavljače više od šest mjeseci nakon isporuke robe ili zaključenja posla".

Corbyn će u svom govoru naglasiti kako će Laburistička stranka, kada bude u poziciji, zahtijevati od svake kompanije koja želi sudjelovati na natječajima za poslove u javnom sektoru da plaća svoje dobavljače u roku od 30 dana.

Također, kazao je kako će za privatni sektor nastojati uvesti sustav obvezujuće arbitraže s kaznama za one koji sustavno kasne u plaćanjima.

03. svibanj 2024 18:29