Aktualno
StoryEditor

Dobit RWE-a znatno manja u prva tri mjeseca

15. Svibanj 2018.

Njemačka energetska grupa RWE u utorak je izvijestila o osjetno nižoj dobiti i manjim prihodima u prvom tromjesečju, uz slabije rezultate u segmentu proizvodnje energije iz konvencionalnih izvora zbog nižih marži i veleprodajnih cijena. U razdoblju od siječnja do ožujka neto dobit grupe potonula je 34,5 posto, na 620 milijuna eura. Kada se uključe određene financijske stavke, smanjena je za četvrtinu, na 517 milijuna eura.

Prilagođena dobit prije kamata, poreza, deprecijacije i amortizacije pala je 11,3 posto, na 1,9 milijardi eura. Prihodi su pali više od šest posto, na 12,4 milijarde eura. Financijski direktor Markus Krebber ističe da "unatoč tome kompanija polazi od pretpostavke da će ostvariti zacrtane ciljeve za cijelu poslovnu godinu".

>>>RWE lani ostvario neto dobit od 1,9 milijardi eura

Iz RWE-a su ujedno investitorima i analitičarima najavili da će ažurirati prognoze tokom godine budući da složeni sporazum s njemačkim konkurentom EON-om traži temeljito preoblikovanje poslovanja.

Dvije su tvrtke u prvom tromjesečju dogovorile opsežnu razmjenu imovine, pri čemu će se RWE usredotočiti na proizvodnju energije iz obnovljivih i fosilnih izvora te u nuklearnim elektranama dok će se EON baviti maloprodajom i upravljanjem energetskim mrežama. Čelnici dvije tvrtke nadaju se da će regulatori i tijela za zaštitu tržišnog natjecanja odobriti njihov sporazum do sredine iduće godine.

26. travanj 2024 15:32