Aktualno
StoryEditor

Fabric8 - Prva studentska zadruga u Hrvatskoj

16. Srpanj 2017.

Fabric8, prva je studentska zadruga osnovana u Hrvatskoj, te je ujedno inovativna multidisciplinarna tvrtka, kao i platforma u sklopu koje studenti mogu otkrivati tajne poduzetničkog zanata.

Zadruga je osnovana na inicijativu osmero studenata zagrebačkog Tekstilno-tehnološkog fakulteta (TTF). Studentice Josipa Vurnek i Vladimira Pavlović tijekom jednog putovanja vlakom Slovenijom shvatile su kako se isplati riskirati i pokrenuti vlastiti projekt koji može svim studentima donijeti mnogo dobra. Čekanje na rezultate natječaje,  studiranje i paralelno nisko plaćeni rad na prodajnim mjestima modnih lanaca s odjećom više nisu bila opcija. Tada su krenule i u potragu za ostalim osnivačima.

>>>U novom broju Lidera – Zadrugarstvo: djedovi bježali iz zadruga, unuci ih osnivaju

-Nismo željele dopustiti da nas proguta letargija .Projektni prijedlog smo predstavile fakultetu kao matičnoj instituciji. Dekanica dr. Sandra Bischof pozitivno je reagirala, te nam dala potpunu podršku fakulteta. U početku smo većinom imali brainstorming sastanke, gdje su sve ideje bile dozvoljene. Odredili smo i ime zadruge koje je kombinacija riječi ‘fabric‘ (lat. tkanina), a  koja asocira na industrijsku proizvodnju i tekstilne materijale. Brojka osam  označava, pak, broj inicijatora ideje – elaborirala je upraviteljica i članica Zadruge Josipa Vurnek.

Prva studentska zadruga osnovana u Hrvatskoj Fabric8 istodobno je inovativna multidisciplinarna tvrtka i platforma u sklopu koje studenti mogu otkrivati tajne poduzetničkog zanata. Osnovalo ju je osmero studenata zagrebačkoga Tekstilno-tehnološkog fakulteta.

Omogućiti legalnu prodaju

Glavna ideja iza zadruge  jest pružiti priliku studentima da svoje proizvode plasiraju na domaće, kao i inozemno tržište. Članstvo u zadruzi nije rezervirano samo za polaznike TTF-a, već je otvoreno za sve studente. Kako je industrija tekstila uglavnom u Hrvatskoj nisko profitabilna grana industrije plasiranje proizvoda na inozemna tržišta itekako im je bitna.  Druga važna stvar koju Fabric8 omogućuje svojim članovima jest legalna prodaja svojih proizvoda. Tako im pomažu da izbjegnu sudjelovanje na sivom tržištu, zamku u koju nažalost upadaju mnogi mladi tekstilci i dizajneri.

Kroz dvije godine poslovanja napisali su ukupno šest znanstvenih radova, te prijavili 10 projekata; od studentskih natječaja  (Hrvatska pamet Hrvatskoj- u kategoriji poduzetnička Hrvatska, gdje su bili i finalisti natječaja ) pa do strukturnih fondova, te EU projekata, Hamag Bicro potpora… Predali su projekte u  ukupnoj vrijednosti od četiri i pol milijuna kuna, članovi su e-commerce udruge, Hrvatske Udruge Nezavisnih profesionalaca, te niza sličnih civilnih organizacija.

>>>Studenti ekonomije iz 19 zemalja traže temeljnu promjenu kurikuluma

Glavna je ideja zadruge pružiti priliku studentima da svoje proizvode plasiraju na domaće i strano tržište. Članstvo u njoj nije rezervirano samo za studente TTF-a, otvoreno je svim studentima.

Zadruga je etično poslovanje

Članovi zadruge su tokom 2016. sudjelovali na više od 30 umjetničkih izložaba, što vezano uz Tekstilno-tehnološki fakultet, što samoinicirane.  Prošle godine izradili su i čak 12 kolekcija odjeće, modnih dodataka, kućanskih tekstila i zaštitne odjeće.

-Odlučili smo se za Zadružno poduzetništvo zato što si međusobno vjerujemo. Radimo po sedam međunarodnih zadružnih načela. Zadruge su etičan i moralan način poslovanja. One ne akumuliraju profit, nego povećavaju cijenu proizvoda članovima, snižavaju cijenu usluga članovima, te povećavaju cijenu rada kod radničkih zadruga- zaključila je Vurnek.

 

23. travanj 2024 03:22